Je bent al jarenlang aan het huren, maar nu is het tijd voor een eigen plek. Je wilt een huis of appartement kopen. Je werkt alweer een aantal jaren en je hebt ondertussen ook wat geld gespaard. Helaas heb je nog nooit de lotto gewonnen en je partner verdient een gemiddeld loon. Dit betekent dat je een woonlening zal moeten afsluiten om je plannen te verwezenlijken. Gelukkig moet je tegenwoordig niet meer diverse banken binnenstappen om te zien wie het goedkoopste hypothecaire krediet (of wat voor lening dan ook) aanbiedt. Breng eerst een avond achter je laptop door en verricht wat detectivewerk om de meest voordelige lening te vinden.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Tegenwoordig kan je online heel eenvoudig de kredietaanbieders vergelijken. Dit scheelt een hoop tijd en zorgt ervoor dat je goed beslagen ten ijs komt. Je kunt ook het aflossingsplan van je lening online berekenen. Door dit op diverse websites van diverse aanbieders te herhalen, zie je heel snel wie de goedkoopste leningen in de etalage heeft staan. Je kunt alvast doorklikken naar onze pagina met kredieten om de kredietverschaffers te vergelijken. De goedkoopste leningen etaleren meestal ook het laagste jaarlijks kostenpercentage (JKP); dit zijn de rente en leenkosten, omvat in één percentage, die je jaarlijks nog bovenop het uitstaande leenbedrag betaalt.

Meestal wordt een woonkrediet aan een langere looptijd (tussen 10 en 30 jaar) afgesloten, want het gaat vaak over veel geld. Op de websites van de kredietaanbieders kan je je aflossingsplan berekenen door een gratis offerte aan te vragen en een leningsimulatie uit te voeren. Iedere aanbieder heeft wel een simulator op de website staan. Geef het leenbedrag en de looptijd in, en binnen een paar minuten weet je wat je iedere maand moet afbetalen. Je kunt normaalgesproken 1/3de van je inkomen lenen; het inkomen van je partner mag ook meegerekend worden.

We hebben het tot nu toe vooral over het woonkrediet gehad, maar het kan net zo goed over een ander type lening gaan. Denk daarbij aan een autolening, renovatielening, persoonlijke lening en ga zo maar door. Hoe dan ook, bereken eerst je maandelijkse aflossing voordat je een beslissing neemt. Zorg ook dat je maandelijkse afbetaalbedrag in je budget past, vooral als het om langer lopende leningen gaat. Het leven gaat ondertussen wel gewoon door en er moet ook plaats zijn voor ontspanning en af en toe een extraatje.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Onder de aanbieders woedt een ware concurrentiestrijd om leners aan te trekken. Het enige waarop aanbieders elkaar kunnen beconcurreren is het JKP. Als je je aflossingsplan gaat berekenen zal je verbaasd staan over de verschillen in maandelijkse afbetaling. Je kunt bijvoorbeeld woonkredieten aan minder dan 3% afsluiten, maar ook aan meer dan 5%. Aan een looptijd van 20 of 30 jaar betekent dit een enorm verschil in afbetaling aan het einde van de rit. Doe daarom eerst zoveel mogelijk simulaties en houd zoveel mogelijk geld in eigen zak. Met wat geduld en onderzoek ontdek je heel snel en eenvoudig wie het beste bij jouw budget past.