Als je een lening afsluit, moet je die ook weer terugbetalen. Lenen kost altijd geld, en de aanbieders moeten evenzo hun brood verdienen. Daarom betaal je rente en leenkosten bovenop het leenbedrag. Dit wordt het jaarlijks kostenpercentage genoemd, of JKP. Als de lening goedgekeurd is ontvang je alle documenten en een aflossingstabel met de maanden waaraan je afbetaalt. Op die manier houd je een goed overzicht van wat er al afbetaald is en wat nog afbetaald moet worden. Wist je dat je online zelf een aflossingstabel kan aanvragen, zelfs voordat je een lening hebt afgesloten? Wij vertellen je hoe dit werkt.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Het kan zomaar gebeuren dat je wasmachine het plots begeeft. Net in een maand waar je krap bij kas zit. Gelukkig is het mogelijk om binnen 2 dagen geld op je rekening te hebben en een nieuwe te kopen. Meestal betaal je dit soort kleine leningen aan 6 of 12 maanden af. De extra rente en leenkosten (het jaarlijks kostenpercentage of JKP) die daar nog bovenop komen, verschillen dan niet veel tussen de kredietverschaffers. Maar bij grotere leningen aan langere duurtijden kunnen de verschillen zeer groot zijn. Door zelf al van te voren je aflossingstabel te berekenen voor de maanden waaraan je afbetaalt, zie je heel snel welke kredietaanbieder de goedkoopste leningen hanteert.

De hoogte van je aflossing is vooral afhankelijk van het JKP. Dit is ook de factor waarop kredietverschaffers elkaar beconcurreren. Nu iedereen toegang tot internet heeft, zijn de online kredietgevers als paddenstoelen uit de grond geschoten. Met een beetje onderzoek, vanuit het comfort van je eigen huiskamer, kan jij beslissen bij wie je je lening wil afsluiten. Ga een avond achter je laptop zitten en research de sites waar je een lening kan aangaan. Bijna alle aanbieders hebben wel een simulator tool waarmee jij gratis leningen mag simuleren. Je kan spelen met het leenbedrag en/of de duurtijd om de maandelijkse aflossing aan te passen aan jouw budget.

Het geheim om de goedkoopste lening te vinden is zoveel mogelijk aanbieders vergelijken. Iedere aanbieder hanteert zijn eigen JKP; meestal geldt dat een lager JKP ook een goedkopere lening betekent. Je moet enkel het leenbedrag en de duurtijd invoeren om je maandelijkse aflossing te weten te komen. Eens je diverse simulaties bij diverse aanbieders hebt gedaan, wordt al snel duidelijk wie de beste deal heeft. Ga dus niet overhaast te werk in je beslissing, maar neem de tijd zodat je niet teveel betaalt. De simulator berekent binnen enkele minuten je aflossingstabel aan het door jou gekozen aantal maanden.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Zorg dat je genoeg marge hebt bij je maandelijkse afbetalingen. Je moet af en toe ook een pintje kunnen drinken en je wekelijkse sport kunnen uitoefenen. Reken daarom eerst uit hoeveel je per maand kan afbetalen door je uitgaven van je inkomsten af te trekken. En houdt rekening met eventuele kosten die plots kunnen opduiken. Eens je je favoriete aanbieder gevonden hebt, kan je de lening alvast online aanvragen. Je bent dan nog altijd vrij om ‘nee’ te zeggen, maar in elk geval is de communicatie gestart.