Rente en aflossing berekenen met een aflossingstabel!

lening

Berekenen hoeveel je lening maandelijks zal kosten. Een noodzakelijke stap als je wil gaan lenen natuurlijk. Je kan niet onbeperkt lenen bij een bank, zij gaan bekijken hoeveel mogelijkheden je hebt en op basis daarvan een goedkeuring geven of niet. Wat je zelf al kan doen is een simulatie uitvoeren. Elke bank heeft een simulatie functie op hun website waar jij gratis en vrijblijvend gebruik van kan maken.

Maandelijkse aflossing berekenen? Dat kan hier!

Een lening aangaan tegenwoordig kan echt zeer snel in orde zijn. Met een computer en internet ben je vaak al snel bij een oplossing. Je kan ten eerste de simulaties uitvoeren zodat je kan zien hoeveel je maandelijkse aflossing is. En ten tweede kan je na de simulatie de lening ook effectief aanvragen. Op dat moment heb je nog geen verplichting naar de bank toe. Ze sturen je een papieren contract per post die jij ingevuld kan terug sturen. Wens je toch af te zien van de aanvraag, dan kan je het contract gewoon niet invullen en ook niet terugsturen. Doe je het wel, dan zal de bank dit zien als een bevestiging dat je de lening wil en gaat alles door.

Door een lening simulatie uit te voeren kan je zoveel banken als je wil gaan vergelijken. Wie heeft de beste voorwaarden en laagste kosten. Daar moet je goed naar kijken, het JKP of Jaarlijks kosten percentage. Wil je besparen op de leningkosten dan moet je het laagste percentage eruit halen. Doe dus zoveel mogelijk simulaties, dan kan je echt de laagste JKP eruit halen en minder afbetalen aan de lening. Een lening bestaat trouwens uit een deel rente en een deel kapitaal dat je samen maandelijks moet afbetalen.

Wie een lening nodig heeft, heeft vaak niet genoeg eigen middelen om de aankoop te verrichten. Voor een auto en een huis gaan vele mensen lenen en dan is het raadzaam om de goedkoopste lening eruit te halen. Zo betaal je minder rente en is de maandelijkse aflossing ook lager. Op die manier hou je meer over in eigen handen om aan andere zaken te spenderen. Een lening loopt vaak enkele tot vele jaren. Dan doe je er goed aan om die kosten zo laag mogelijk te houden. Voor een alleenstaande kan dit vaak wel verschil maken en ook in een gezin kan je meer opzij houden voor je partner en kinderen.

De aflossingstabel is een tabel die je krijgt als de lening goedgekeurd is en jij alle documenten thuis krijgt gestuurd. Daar zie je een verdeling op staan hoeveel rente en kapitaal je maandelijks zal terug betalen. Er staat ook bij vermeld hoeveel je maandelijks in totaal moet betalen en de duurtijd van de gehele lening. Zeker iets om bij te houden dus bij vragen of twijfel. Ook handig als je later een andere lening moet aanvragen, dan kan die bank nagaan hoe lang je nog moet betalen en wat de maandelijkse aflossing is.

Waar je een lening aangaat speelt op zich niet zo een rol. Belangrijk is uiteraard dat je de goedkoopste lening hebt afgesloten. Maar je kan tegenwoordig gewoon een zichtrekening bij de ene bank hebben en een lening lopen bij een andere bank. De bank waar de lening loopt zal dan via domiciliëring het geld afhalen bij de bank van je zichtrekening of waar het loon op komt. Enkel bij een lening voor een huis zal je gevraagd worden een zichtrekening te openen bij dezelfde bank. Zo hebben zij zekerheid dat je loon daar op komt en de bank het geld er automatisch kan afhalen.

Neem je tijd om een lening te zoeken, het gaat immers over een vast bedrag je maandelijks moet zien te betalen en dat voor enkele jaren. Dan wil je niet overhaast te werk gaan en met een lening zitten die eigenlijk veel te duur is. Enkele simulaties uitvoeren neemt echt niet veel tijd in beslag en het is een goede manier om wat meer te leren over de bankenwereld en leningen in het algemeen. Ook bij gesprek in een bankkantoor zelf moet je voet bij stuk houden als ze je een te hoge rente aanbieden.

Welke lening heeft nu de laagste rente? Ontdek het hier!

Uiteindelijk is het een beslissing die je zelf moet nemen, maar laat het gezond verstand zege vieren. Neem de juiste beslissing en ga voor een goedkope lening met maandelijkse aflossing waar je je goed bij voelt. De aflossingstabel die je achteraf krijgt zal je een goed gevoel geven met een laag jkp en rente die goed meevalt.

Let op: geld lenen kost ook geld.