Bereken de maandelijkse aflossing van je hypotheek!

lening

Hoeveel wil jij maandelijks spenderen aan leningen. Er komt altijd wel eens een moment dat je een lening nodig hebt. Voor een auto of voor een huis, twee zware kosten waar de meeste gezinnen niet de nodige spaarcenten voor hebben. Helemaal begrijpelijk dat je geen tienduizenden euro’s hebt staan voor een wagen, of twee honderd duizend euro voor een huis. Dan moet je wel langs de bank gaan om een hypotheek af te sluiten.

Een voordelige hypotheek op de kop tikken? Dat kan hier!

Je hoort het wel eens vaker in het nieuws dat mensen weer meer en meer een lening afsluiten. De economische crisis ligt al even achter de rug. We durven weer wat te kopen en banken willen ook meer geld lenen. De rente staat zeer laag momenteel, dus het is een zeer goede moment om nu te lenen. Met zo een lage rente leen je best zoveel mogelijk voor een zo lang mogelijke termijn, want zo laag gaat het percentage van kosten nooit meer staan. Zeker voor een woning aan te kopen kan je nu echt zeer veel geld besparen. Je betaald immers meer kapitaal af dan rente en je kan dus meer lenen om de aankoop te doen van een huis of appartement.

Het is de bedoeling om in een gezin de kerk in het midden te houden en daar hoort nu eenmaal het beheren van het maandelijks budget bij. Buitensporige en gekke uitgaven zijn niet nodig als je van een normaal inkomen moet leven. Dan heb je wel ruim voldoende om een goed leven te hebben en af en toe een extraatje te kunnen kopen, maar verwacht niet dat je elke maand veel kan gaan shoppen of luxe reizen kan maken. Je kan niet meer uitgeven dan dat er binnenkomt, anders raak je snel in de problemen. En dat moet je zeker en vast vermijden.

Een bank zal je ook snel aangeven wat je kan lenen en wanneer het niet lukt. Als er al lopende leningen zijn, dan zal een bank daar het totaal van nemen en kijken wat de inkomsten zijn. Heb je nog ruimte om erbij te lenen, dan geeft de bank groen licht. Indien niet, dan moet je het kunnen aanvaarden dat er geen lening meer bij kan. Banken laten toe tot ongeveer 40 % of ruim 1/3e van je inkomen te spenderen aan leningen. Dat is al heel wat. Op een gezamenlijk netto inkomen van 3000 euro, kan je dus ongeveer 1000 tot 1200 euro lenen. Daar kan een autolening vanaf van 200 euro per maand. Een woonkrediet aan 800 euro per maand en nog een persoonlijke lening van 100 euro per maand. Dan heb je de limiet bereikt en kan je ook geen andere leningen meer aanvragen tot er eentje is afbetaald.

Als je toch een nieuwe lening wil aanvragen, kan je nagaan of de bank in jouw situatie iets kan doen. Het kan zijn dat een lening binnen de 6 of 12 maanden afloopt, sommige banken gaan hier geen rekening meer mee houden omdat het een kost is die wegvalt. Dan kan je al een lening aanvragen, maar hou er rekening mee dat je dan wel nog een half jaar tot een jaar een extra lening moet terug betalen. Dus dat komt nog eens zo zwaar op je budget te wegen. Spreek er goed over met je partner hoe je deze financiële heuvels wil overbruggen.

Bekijk ook de kosten die je hebt van een lening. Dit kan je terug vinden als JKP of de rente die je jaarlijks moet betalen. Op kleine bedragen betaal je niet zoveel kosten. Op autoleningen en zeker woonkredieten betaal je al wat meer tot zeer veel kosten. Dit is ook iets om goed in de gaten te houden, als je je budget goed op orde wenst te houden ga dan voor de lening met de laagste kosten. Hierdoor zal je maandelijks minder moeten afbetalen en geld overhouden voor andere zaken die je gezin nodig hebben.

Hoeveel betaal je maandelijks aan je hypotheek? Ontdek het hier!

Het bedrag van je maandelijkse aflossingen kan je vrij snel berekenen. Ga naar een website van een bank en open de pagina met de lening simulatie. Hier geef je in hoeveel je wenst te lenen aan welke termijn. Een klik verder en je ziet een bedrag verschijnen hoeveel je moet betalen per maand, met de kosten bij vermeld. Een bank is wettelijk verplicht om alle kosten te vermelden, ook bij een simulatie. Zo kan je meerdere banken vergelijken en er dus de goedkoopste lening uitzoeken. Weet wel dat je met een simulatie nog geen verbintenis aangaat, dit is voor elke partij gratis en vrijblijvend.

Let op: geld lenen kost ook geld.