De meeste mensen sluiten wel eens een lening af. Omdat je niet onbeperkt kan lenen bij een bank of andere kredietverschaffer, is het belangrijk om je maandelijkse afbetalingen te berekenen. Een kredietaanbieder kijkt eerst naar jouw zogenaamde kredietwaardigheid, ofwel, in hoeverre ben je in staat aan de maandelijks afbetalingen te voldoen. Nu komt dit er niet zo op aan als je wasmachine plots in panne valt. En het kan je zomaar gebeuren dat je dan net in een krappe maand zit. Een kleine lening is heel snel geregeld; vaak al na 2 dagen. Het wordt anders als je een woning wil kopen of flink wil verbouwen. Daarom moet je je lening berekenen en uitvinden wat je maandelijkse aflossing wordt.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Op een krediet moet ook rente betaald worden. Dit staat als jaarlijks kostenpercentage (JKP) vermeld en omvat de rente zelf plus leenkosten, zoals dossier- en administratieve. Wist je dat je met een computer en internet heel snel kan uitrekenen wat je maandelijks gaat afbetalen? Dit doe je op de website van een aanbieder. Je kunt zo vaak je wilt leningen simuleren. Dus als het eerste bedrag niet in je budget past, kan je het leenbedrag en/of de looptijd aanpassen – net zo lang totdat je op het juiste maandelijkse aflossingsbedrag uitkomt. Maar ga niet direct met de eerste de beste aanbieder in zee.

Door de vele kredietaanbieders op de markt zijn er verschillen in het JKP te vinden. Sommigen bieden leningen aan tegen een JKP van 2%, bij een ander kan dit 5% zijn. Dit betekent dat je aan het einde van de rit bij de aanbieder met hogere JKP meer afbetaald hebt dan bij de goedkopere. Aan een looptijd van 12 maanden maakt het niet veel verschil, maar dit is anders als je aan 10, 20 of 30 jaar moet afbetalen. Wees dus wijs en vergelijk eerst zoveel mogelijk aanbieders met elkaar. Door de aflossing van je lening te berekenen kan je het laagste JKP eruit halen en minder betalen voor je krediet. Het kost wat tijd om dit te onderzoeken, maar daarmee kan je vaak (heel veel) geld uitsparen.

Voordat je gaat simuleren maak je eerst een overzicht van je maandelijkse uitgaven. Die trek je vervolgens af van je maandelijkse inkomsten en wat overblijft, kan je als aflossingsbedrag gebruiken. Als je een woonkrediet zoekt, is het noodzakelijk om een vaste baan te hebben. Je zult dan ook papieren moeten voorleggen om te bewijzen dat je voor een woonkrediet met een lange looptijd kan voldoen aan je aflossingen. Eens je je maandelijkse afbetaalbedrag weet, klik dan alvast op onze link met kredietaanbieders voor het berekenen van je lening mét de bijbehorende maandelijkse aflossing. Je kunt hier vast starten, maar zoek zeker ook zelf het internet af als je nog meer aanbieders wil vergelijken.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Je kan vanuit je luie zetel en een laptop schoot in een avond weten wie de goedkoopste lening aanbiedt en deze zelfs direct online aanvragen. Pas als de papeieren getekend zijn, gaat je lening ook daadwerkelijk in. Tot die tijd ben je vrij om ja of nee te zeggen. Makkelijk toch?