Tegenwoordig worden er steeds meer woonkredieten afgesloten. Vaak gaat het om het kopen van een woning, maar het kan ook een stuk grond zijn of een verbouwing van de bestaande woning. Omdat het meestal over grote bedragen gaat, sluiten de meeste mensen een lening af om dit soort projecten te financieren. Woonkredieten lopen meestal over 10, 20 of 30 jaar. Via domiciliëring wordt maandelijks een bedrag afgeschreven van je bankrekening. Je moet daarom zorgen dat je de maandelijkse aflossingen kan opbrengen aan een langere looptijd. Om uit te vinden hoeveel je kunt lenen, moet je de aflossing berekenen van je hypothecaire lening.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Maak eerst een overzicht van je maandelijkse uitgaven en trek die af van je inkomsten. Wat overblijft, kan eventueel dienen als maandelijkse afbetaling. Het is wel belangrijk om de kerk in het midden te houden, vooral als je een gezin hebt. Drie keer per jaar een luxe-reis maken is er niet bij, en je moet je maandelijkse uitgaven goed in het oog houden. Bedenk ook dat een bank niet toestaat dat je meer dan 1/3e van je inkomen aan leningen spendeert. Als je bijvoorbeeld nog andere leningen hebt uitstaan, dan worden ook die meegerekend. Maar als je partner ook werkt, dan mag dit salaris meegenomen worden in de totale inkomsten.

Je komt niet onder een gesprek met een bank uit, maar je kunt alvast veel informatie vergaren door van te voren de aanbieders te vergelijken. Omdat er talloze kredietverschaffers op de markt zijn, is er concurrentie ontstaan in het jaarlijks kostenpercentage; dit zijn de rente plus leenkosten die ieder jaar berekend worden op je leenbedrag. Het zijn dus de inkomsten van de kredietaanbieder. Hoe lager het JKP, hoe goedkoper de lening meestal is. Door zoveel mogelijk leningen te vergelijken kun je snel zien bij wie je het minste afbetaalt. Een aflossing berekenen van je hypothecaire lening doe je met een simulator tool.

Iedere kredietgever heeft tegenwoordig wel een website. Daar kan je ook een simulator vinden om je maandelijkse aflossingen te berekenen. Door het leenbedrag en de looptijd in te geven berekent de simulator vliegensvlug wat je iedere maand moet betalen, inclusief de rente en leenkosten. Als je dit met diverse aanbieders herhaalt, zul je ontdekken dat er verschillen in de afbetalingen zijn. Dit is omdat iedere kredietaanbieder zijn eigen JKP hanteert. Om de goedkoopste aflossing te berekenen voer je dus zoveel mogelijk simulaties van je hypothecaire lening uit. Wij hebben alvast een aantal aanbieders op rij gezet voor jou.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Door op een naam te klikken kom je op de website van de aanbieder. Hier kan je simulaties uitvoeren, net zo lang totdat je de juiste maandelijkse aflossing hebt gevonden. Herhaal dit met de andere aanbieders en je zult versteld staan over de verschillen. Lees altijd goed de voorwaarden door en eens je je favoriete kredietverschaffer hebt gevonden, kan je de lening direct aanvragen en het proces in werking zetten. Je bent nog altijd tot niets verplicht; pas als de papieren getekend zijn, wordt je lening geactiveerd.