Bereken automatisch een aflossingstabel voor je lening!

 

lening

Ben jij op zoek naar een woning om te kopen. Je vrienden en familie zullen je al de raad gegeven hebben om nu op zoek te gaan. De rente op hypotheken zijn zo laag, dat je je echt mega veel voordeel kan doen. Dus moet je niet wachten om dat ideale huis of starters appartement te kopen, de kosten vallen nu erg goed mee. De aflossingstabel maakt je duidelijk hoeveel je maandelijks moet betalen en wat de verdeling is tussen kosten en rente.

Een aflossingstabel voor je lening ontvangen? Klik hier!

Met een historisch lage rente betaal je dus minder kosten op een lening. Stel je koopt een woning aan 200.000 Euro, met een rente van 5 procent op 25 jaar. Dat is zo een 50.000 euro aan kosten op een totaal van 25 jaar. Best wel ok zou je denken, maar de rente staat nog lager. Dezelfde berekening met 2 % rente. Dan betaal je echt een pak minder en kan je dus meer lenen voor de woning aan te kopen. Elke bank zal je trouwens zeggen dat de rente niet veel meer zal zakken, dus laat het ons nog eens vermelden. Heb je plannen om iets te kopen doe het dan nu.

Een aflossingstabel is een zekerheid voor jou als klant. Je kan dit document steeds raadplegen om te kunnen lezen hoeveel je maandelijks moet betalen en welke termijn er nog loopt. De verhouding tussen kapitaal en rente die je aan het afbetalen bent, staat er ook op vermeld. Dit document krijg je als de lening afgesloten is en de eerste betaling gedaan is. Hou alles goed bij van papierwerk, want mogelijk heb je het ooit nog eens nodig als je ergens een nieuwe lening wil aanvragen. Dan wil de bank zien welke uitgaven je hebt en kan je dit aantonen aan dergelijke documenten.

Een aflossingstabel krijg je trouwens bij alle soorten leningen. Niet alleen bij woonkredieten, maar dus ook als je bijvoorbeeld een auto of wasmachine koopt. Dit document zit er dan zeker bij en kan je dus nog van pas komen. Een lening aanvragen heeft als gevolg dat er wel wat papierwerk bij komt kijken. Maar eens alles is afgehandeld kan je ook weer voort en heb je eigenlijk nog weinig omkijken naar iets. De afbetaling loopt via domiciliëring, dus de bank geraakt zeker wel aan zijn geld. Jij moet enkel zien dat je bankrekening voldoende middelen bevat. Vaak zal de bank dan ook een domiciliëring aanvragen op de rekening waar je loon op komt.

Een aanvraag van een lening kan je in een bank doen. Daar zal een bankbediende je gegevens opvragen en bekijken wat de mogelijkheden zijn. Maar je kan dezer dagen ook de aanvraag via het internet doen. Eerst en vooral doe je een simulatie, om te zien wat de kosten zullen zijn van de lening. Als je een aanvaardbaar voorstel hebt gevonden, kan je de aanvraag verder indienen via de website. Gewoon al je persoonlijke gegevens invoeren en de bank zal de aanvraag behandelen.

Een bank wil weten wie je bent. Vooraleer je de aflossingstabel in handen krijgt, moet je eerst je inkomsten en uitgaven kunnen bewijzen. Je inkomsten als loontrekkende kan via loonfiches van de laatste 3 maanden. Ook inkomsten uit een zelfstandig (bij)beroep kunnen hier meegeteld worden. Of huurinkomsten die je zou hebben van een woning of appartement die door jou verhuurd wordt. Langs de uitgavenkant hebben we dan weer andere leningen of alimentatie die je nog moet betalen. Leningen die niet lang lopen, maximum 6 maanden worden vaak niet meer meegeteld in de berekening. Maar dit hangt af van bank tot bank.

De duurtijd om de goedkeuring van een lening te krijgen, hangt ook af van hoe snel ze je dossier kunnen behandelen. Een lening voor elektro of een auto is vaak zeer snel in orde. Op 1 tot 2 werkdagen kan je al een antwoord verwachten. Voor een woonlening zal dit ongeveer 1 tot 2 weken duren, hier spelen andere factoren mee. Aangezien het bedrag hier ook veel hoger ligt, moet de bank de juiste afweging maken om jou een lening toe te kenen.

Aflossingstabel berekenen? Klik hier!

Zo heb je een volledig beeld hoe een lening aanvraag in mekaar zit. Van start tot finish tot je de aflossingstabel in je handen krijgt en met zekerheid weet hoeveel je moet afbetalen voor welke termijn. Dit krijg je trouwens bij elke bank, zo ben jij als klant van alles op de hoogte.

Let op: geld lenen kost ook geld.