Je maandelijkse aflossing berekenen, inclusief aflossingstabel!

lening

Je kent de slogan ‘Geld lenen kost ook geld’ waarschijnlijk wel al. Deze werd in het leven geroepen om mensen te waarschuwen dat je kosten moet betalen op een lening. Het gaat niet alleen over het krijgen van geld of de mogelijkheid om een aankoop te verrichten. Allemaal handig voor jou, maar de kosten zijn er ook en die vergeten veel mensen. Daarom is een aflossingstabel handig, daar zie je de maandelijkse aflossing met kapitaal en rente op vermeld.

Je maandelijkse aflossing berekenen? Dat kan hier!

De rente is het deel kosten die je moet betalen op een lening. Als je voor een kleine aankoop zoals een koelkast een lening zou aangaan, is dat deel kosten zeer laag. Maar toch, weet dat er kosten bijkomen als je een lening hebt lopen. Je zal al iets meer kosten hebben als het gaat over de aankoop van een auto, dat is al een hoger bedrag en daar ga je ook meerdere jaren voor afbetalen. Voor een huis of appartement betaal je nog veel langer en zullen die kosten dus ook hoger liggen.

Want bekijk het maar eens op een andere manier. Als je een lening gaat aanvragen in een bank, is er niemand die je geld vraagt om die aanvraag in orde te maken. Dat lijkt allemaal gratis te zijn en jij hebt nergens omkijken te zijn. Dat laatste is inderdaad waar, maar de kosten zijn er altijd. Als je een lening simulatie doet, zie je deze afkorting staan: JKP. Dat staat voor Jaarlijks Kosten Percentage. Als je een goedkope lening wil dan moet je op zoek gaan naar het laagste JKP. Dan betaal je de minste kosten. Het geld krijgen of een aankoop doen is via elke bank hetzelfde, maar de kosten kunnen wel verschillen en daar kan jij je voordeel mee doen.

Een lening aanvragen kan dezer dagen via het internet gebeuren. Je hoeft er de deur niet meer voor uit te komen, van achter je computer kan je alles in orde maken. Alle gegevens invoeren, inkomsten en uitgaven vermelden en de bank kan je aanvraag behandelen. Je kan hier antwoord op verwachten via telefoon of e-mail. Je hoeft in principe niemand persoonlijk te spreken. Dit kan handig zijn als het om kleine aankopen gaat. Maar voor bijvoorbeeld een huis, zal je toch naar een bank moeten om de mogelijkheden te bespreken. Daar komen vaak nog andere zaken bij kijken zoals verzekeringen en dergelijke. Dat zijn kosten die er wel bij horen, maar niet in de lening per se zitten.

Wat je maandelijks moet afbetalen is iets waar vele mensen zich op richten. Ze hebben een nieuwe auto nodig en kunnen wel een paar honderd euro missen per maand. Je moet ook eens kijken naar wat je maandelijks budget is, hoeveel je inkomsten zijn en wat je uitgaven zijn. Maak daar een mooi overzicht van en beslis dan wat er nog van af kan. Het is vaak een verschil als je alles op papier ziet staan en dan een afweging moet maken om er nog een lening bij te nemen. Je gevoel zegt wel dat je die auto wil, maar je budget zal misschien anders spreken. Dat kan al een eerste waardemeter zijn om de aanvraag van een lening wel of niet te doen.

Bij de bank gaan ze die berekening sowieso maken. Al je inkomsten samen leggen, ook die van je partner als je wenst samen te lenen. En je uitgaven bekijken. Hoeveel blijft er dan nog maandelijks over en is dat genoeg om van te leven. Van een bank mag je ongeveer 40 % van je maandelijks budget spenderen aan leningen. Wat op zich al veel is, maar ook daar moet je kijken wat je zelf wil uitgeven via leningen. Maar een bank kan hier voor jou al een knoop doorhakken als je teveel zou willen lenen. Dan zullen ze aangeven dat het niet mogelijk is nog een lening aan te gaan.

Al je maandelijkse aflossingen in een aflossingstabel: simuleer het hier!

Zorg dat je maandelijks budget op orde blijft en je niet in de financiële problemen komt, want dat is vaak een straatje zonder einde. De maandelijkse aflossingen moeten betaalbaar blijven, dus stel een strict budget op voor jezelf en je gezin. Alleen zo kan je je levensstandaard ten allen tijde behouden en hoeft niemand zich zorgen te maken in het gezin. Als het niet lukt om te lenen dan spaar je best zelf nog wat verder. Heb je toch een lening lopen, hou dan de aflossingstabel in de gaten, zo weet je hoeveel kapitaal en rente je maandelijks moet betalen.

Let op: geld lenen kost ook geld.