Tegenwoordig sluit iedereen weleens een lening af. Het kan gaan over de aankoop van een nieuwe auto, woning of een wasmachine die plots in panne is. Als je een lening afsluit, zal die terugbetaald moeten worden. En aan het privilege om te lenen zijn kosten verbonden. Dit zijn de rente en leenkosten – ook wel het jaarlijks kosten percentage (of JKP) genoemd. De afbetaling gebeurt aan een bepaalde periode en het aflossingsbedrag wordt over die periode verdeeld. Zo zijn er dus drie factoren die je lening representeren: het kapitaal (je leenbedrag), de rente (het JKP) en de looptijd (de afbetaalperiode). Bij een leencontract ontvang je altijd een aflossingstabel van je lening.
Ontdek hier de voordeligste leningen!

Deze tabel toont vijf kolommen: de maand, het maandelijks afbetaalbedrag, kapitaal, de rente en je restbedrag (wat je na iedere maandbetaling nog moet afbetalen). De lengte van de tabel is het aantal maanden waarover de afbetalingen verlopen. Een aflossingstabel van je lening kan alleen als je de lening aan een vaste rentevoet aangaat. Dit is immers de enige manier om precies uit te rekenen hoeveel je bijvoorbeeld aan 24 maanden moet terugbetalen. Maar de rentevoet staat laag, dus een vaste rentevoet is slim.

Stel je hebt een lening van 24 maanden afgesloten. In de eerste kolom worden van boven naar beneden de cijfers 1 tot en met 24 weergegeven; ieder cijfer representeert een maand waar een afbetaling moet gedaan worden. In de tweede kolom staat het afbetaalbedrag aangegeven; die is maandelijks steeds gelijk, want je leent aan een vaste rentevoet. De derde kolom toont wat je die betreffende maand aan kapitaal (een stukje van je leenbedrag) betaalt en de vierde kolom het bedrag aan rente. De laatste kolom is het uitstaande bedrag dat nog afbetaald moet worden.

Eens je afbetaling start, zal je een veel hoger bedrag aan rente betalen dan aan het einde. Hoewel je aan een vaste rentevoet leent, toont de aflossingstabel dat je aan het begin van je lening minder aan kapitaal en meer aan rente afbetaalt. Al naar gelang de tijd verstrijkt, gaat dit langzaam omdraaien; tegen het einde van de afbetaling zal je meer aan kapitaal en minder aan rente betalen. Begrijp het niet verkeerd: je betaalt uiteindelijk exact waar je voor getekend hebt, maar de verdeling tussen kapitaal en rente fluctueert.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Het slimste is om naar de websites van kredietaanbieders te gaan. Je kan een simulering van je lening uitvoeren en binnen een paar minuten zien wat je per maand moet afbetalen. Door dit met diverse aanbieders te doen, krijg je een goed beeld van de verschillen in afbetaling. Dit komt omdat iedere aanbieder zijn eigen JKP hanteert. Hier lager het JKP, hoe minder je afbetaalt – meestal is dit de reden, maar lees goed de voorwaarden van een lening door. Als je op onze link klinkt, kan je dit vast uitproberen: kies een aanbieder en vraag een gratis offerte aan door een leningsimulatie uit te voeren. Zo krijg je heel eenvoudig de aflossingstabel van je lening.