Na jarenlang werken wil je op een goed moment wellicht je eigen woonst hebben. Niet meer huur moeten betalen, maar investeren in je eigen bezit. Omdat de rentevoet alweer een aantal jaren ongekend laag staat, is dit een goed moment om die stap te zetten. Stel dat je droomwoning gevonden hebt en dat je 2000.000 euro moet lenen. Jaren geleden was de rentevoet nog 5%, dus dan was je afbetaling van de rentekosten ongeveer 50.000 euro aan 25 jaar. Een redelijk bedrag toch? Nu ligt de rentevoet echter om en nabij de 2%, dus dat is helemaal voordelig. Het is dus een goede tijd om een lening aan te gaan tegen een vaste rentevoet – zo kom je niet voor onaangename verrassingen komt te staan als de rente plots kan stijgen.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Om je aflossing van je krediet te berekenen zijn drie factoren belangrijk: het leenbedrag (het kapitaal), de rente (de rentevoet plus leenkosten) en de duurtijd (de periode waarover je afbetaalt). Deze drie elementen zijn variabel, wat betekent dat je hiermee kan spelen. Je leenbedrag kan je aanpassen door zelf meer of minder aan te betalen; bijvoorbeeld met behulp van je spaargeld of dankzij een financiële meevaller. De looptijd kan 10, 20 of zelfs 30 jaar bedragen. Hoe langer je looptijd, hoe meer je aan het einde van de rit hebt betaald. Maar je krijgt daardoor ook meer financiële ruimte, omdat je maandelijkse afbetalingen lager zijn. Het ligt aan jouw salaris, levensstijl, plannen, enz. hoe snel je je lening kan afbetalen.

De rente is verbonden aan het zogenaamde JKP van een lening. Dit is het jaarlijks kostenpercentage (de rente én de leenkosten) die je jaarlijks bovenop je lening betaalt. Daar zit nogal wat verschil in onder de aanbieders. Hoe lager het JKP hoe lager de leenkosten, dus let hierop (maar lees ook goed de voorwaarden door). De meeste kredietaanbieders hebben een simulator tool op de website staan. Door het leenbedrag en de looptijd in te geven, kan de tool binnen een paar minuten jouw aflossing berekenen. Als je dit met diverse aanbieders doet, krijg je een duidelijk beeld van je maandelijkse afbetalingen. Uiteraard zal de kredietverschaffer documenten nodig hebben om te verifiëren dat je in staat bent aan je verplichtingen te voldoen.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Voor een alleenstaande zullen de meeste banken een lening van ongeveer 40% van het inkomen toestaan. Dit is om je te beschermen tegen een te hoge maandelijkse afbetaling. Eens de lening een feit is, ontvang je een aflossingstabel. Daarmee kan je heel eenvoudig zien wat je betaald hebt, nog moet betalen, hoe de verdeling tussen het rentepercentage en kapitaalpercentage verloopt, hoeveel maanden je nog te gaan hebt totdat de lening is afbetaald en ga zo maar door. Een simulatie van je lening uitvoeren is de snelste manier om de aflossing van je krediet te berekenen. Wacht niet langer en ga vast naar onze pagina met de goedkoopste kredietaanbieders. Wie weet vind je vandaag nog waar je naar zocht; een aanbieder die bij jouw budget past.