Er was nog nooit zo’n goed moment als vandaag om een lening af te sluiten. De rente staat al weer een poosje op het laagste niveau ooit. Dit betekent dat je niet veel intrest verdient op het geld dat op je spaarboekje staat. Het betekent ook dat dit juist een goede tijd is om een schuld aan te gaan (binnen de grenzen, dat wel). Want op een lening betaal je niet veel rente, vooral niet als je voor een vaste rentevoet kiest – het is sowieso een no-brainer om te kiezen voor een vaste rentevoet; die is momenteel ongeveer 2%. De kans dat deze weer gaat stijgen is vele malen groter dan een eventuele daling.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Om de aflossing van een lening te berekenen is het belangrijk om een overzicht te maken van je kosten en baten; dus wat je per jaar uitgeeft en wat er binnenkomt aan inkomsten. Je uitgaven omvatten niet alleen water, gas en elektro, maar ook je verzekeringen (auto, woning, enz.), benzine/transportkosten, sportclub, enz.; in feite alles wat je moet betalen én niet bereid bent op te geven. Vergeet niet wat marge in te bouwen voor plotselinge uitgaven die kunnen voorkomen. Maak vervolgens een berekening van je inkomsten over een jaar. Daar horen bijvoorbeeld ook de inkomsten bij die je voor het verhuren van een pand ontvangt. Of wellicht heb je een creatief talent en verdien je extra geld in de avonduren met schilderen, sieraden ontwerpen, computers repareren of bijles geven.

Eens je de twee bedragen hebt vastgesteld, kan je de uitgaven van de inkomsten aftrekken. Het bedrag dat overblijft, is wat je jaarlijks zou kunnen gebruiken als afbetaling van je lening. Door dit bedrag door 12 te delen, weet je je maandelijkse afbetaling. Nu dien je een kredietverschaffer vinden die jou geld wil lenen. En dat zijn er velen. Je leenbedrag is je leenbedrag; waar je kan bezuinigen is op het jaarlijks kostenpercentage van een aanbieder. Hoe lager het JKP hoe goedkoper de lening. Door de diverse aanbieders te vergelijken kan je een goed beeld krijgen van de maandelijkse aflossing van je lening. We hebben alvast de goedkoopste aanbieders gesorteerd voor jou; je moet enkel op de naam van een aanbieder klikken om een gratis simulatie aan te vragen.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Op de website van een aanbieder kan je met een simulator uitrekenen wat het maandelijkse aflossingsbedrag wordt. Door dit diverse keren te doen kan je de aanbieders vergelijken. Een relatief kleine lening zal aan het einde van rit minder verschillen onder de aanbieders, maar als je een woning wil kopen ligt dit anders. Omdat dit leningen zijn met een langere looptijd, kan je jezelf honderden, soms duizenden euro’s besparen door de aanbieders te vergelijken voordat je een beslissing maakt. Bij iedere aanbieder dien je de voorwaarden goed door te lezen; bijvoorbeeld controleren of het lage instaptarief wellicht een tijdelijke actie is. Maar eens je de goedkoopste aflossing van je lening hebt gevonden, kan je met de aanbieder in zee om je droom waar te maken.