De economische crisis ligt al weer enkele jaren achter ons. Je kan dit ook zien aan de statistieken van kredietverschaffers: er worden steeds meer woonleningen afgesloten, want de Belg heeft vertrouwen in de toekomst. Zoveel vertrouwen dat hij liever zijn spaargeld in een woonst investeert dan op de spaarrekening laat staan. En dat is slim, want met een ongekend lage rentevoet is het beter om een schuld aan te gaan dan winst op je spaarboekje te verwachten. Met een woonlening ontvang je ook een aflossingstabel. Maar wat is dit feitelijk?

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Een aflossingstabel geeft je een overzicht van de maandelijkse betalingen die je moet doen. Na iedere maandelijkse betaling kan je zien wat je nog moet betalen, de resterende duurtijd en hoe de percentageverdeling tussen je leenbedrag en de rente verloopt. Je zal zien dat aan de eerste jaren meer aan rente dan leenbedrag wordt geïnd. Naar het einde toe is dit omgekeerd. Dit gebeurt zodat de bank zeker is dat het de winst eerst terugverdient voordat het kapitaal wordt afbetaald. Je kan dit heel duidelijk volgen via de aflossingstabel van je hypothecaire lening.

Iedere kredietaanbieder heeft tegenwoordig wel een website. Omdat we steeds meer online doen, kan je op je laptop al veel informatie vergaren over hypothecaire leningen. Dit scheelt zeer veel loopwerk en tijd. Er zijn veel kredietverschaffers waar je je hypothecaire lening kan afsluiten. Afhankelijk van de hoogte van je leenbedrag zijn dit vaak banken, maar ook andere organisaties willen jou geld lenen. Een betrouwbare kredietaanbieder zal altijd een licentie ontvangen van de Belgische regering, dus controleer dit als je niet zeker bent.

Door de sterke concurrentie strijden de kredietverschaffers met elkaar door het JKP aan te passen. Dit jaarlijks kostenpercentage (de jaarlijkse rente plus leenkosten die je voor je lening betaalt) kan sterk variëren van de ene naar de andere aanbieder. Daarom is het zaak de aanbieders te vergelijken en een beeld te krijgen van de aflossingen; het is aan jou om de meest voordelige aflossingstabel voor je hypothecaire lening te vinden. Je zal dus wat tijd moeten steken in online research om jezelf vele honderden, soms zelfs duizenden euro’s te besparen. Om je te helpen hebben we vast de goedkoopste leningen getabelleerd.

Als je doorklikt naar de pagina met kredietgevers kan je op de naam van een aanbieder klikken. Je wordt dan naar de homepage van zijn website gestuurd, alwaar je je lening gratis kan berekenen. Door het leenbedrag en de looptijd in te geven weet je binnen een paar minuten (soms seconden) wat je maandelijkse afbetaling zal zijn. Herhaal dit met diverse aanbieders totdat je een overzicht hebt van de verschillende afbetalingen. En vergeet allicht niet om de voorwaarden goed door te lezen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Iedere aanbieder zal je een aflossingstabel van je een hypothecaire lening doen bekomen. Zo kan je regelmatig controleren wat de situatie van je lening is, op welk moment dan ook. Wacht niet langer en start alvast met vergelijken om het goedkoopste krediet te scoren. Goal!