Tegenwoordig is het heel normaal om een lening aan te vragen. Iedereen is wel bekend met een auto-, renovatie- of woonlening; dergelijke bedragen bij elkaar te sparen kan lang duren – iets wat helemaal niet nodig is. Het is juist nú een perfecte tijd om een lening aan te vragen, want de rentevoet staat ongekend laag. Uiteraard ga je wel moeten betalen voor het privilege om een lening te ontvangen, maar met zoveel verzekeraars op de markt is de concurrentie groot – en dat is goed voor jouw portemonnee. Het is heel makkelijk om de aflossingstabel van je lening te berekenen, gewoon online.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Om geld te lenen zijn er zijn drie factoren waar je mee moet rekenen: het leenbedrag, het jaarlijks kostenpercentage (JKP) en de periode waarover je de lening terugbetaalt (ook wel duurtijd of looptijd). Om de goedkoopste lening te vinden, kijk je best eerst naar het JKP. Dit zijn de rentevoet en de leenkosten in één percentage samengevat, wat jaarlijks nog bovenop het uitstaande leenbedrag komt. Hoe lager het JKP hoe goedkoper je lening. Daarnaast geldt dat je bij een langere looptijd uiteindelijk meer hebt afbetaald aan het einde van de rit dan bij een kortere looptijd. De periode is immers langer, dus zal je ook langer leenkosten betalen.

Aan de andere kant zorgt een langere looptijd wellicht voor meer financiële ruimte, aangezien je maandelijkse afbetaling lager ligt. Dit is dus afhankelijk van wat jij je kan veroorloven om maandelijks af te betalen. In de aflossingstabel die bij je lening hoort, kan je precies zien wat je betaalt, hoe de verhouding van je leenbedrag (kapitaal) en rente (JKP) is en wat er nog moet worden afbetaald. Wellicht klinkt dit wat ingewikkeld, maar iedere kredietaanbieder heeft tegenwoordig wel een simulator op zijn website waarmee je je aflossingstabel kan berekenen. Zo wordt op een heldere en transparante wijze aangegeven wat je kwijt gaat zijn aan je maandelijkse afbetaling.

Door een aantal keren een leningsimulatie uit te voeren krijg je een goed beeld van de verschillende aanbieders. Er zitten namelijk nogal wat verschillen tussen de kredietverschaffers onderling. Kies uiteraard voor het laagste JKP, maar lees wel goed de voorwaarden door om zeker te zijn dat het niet om een instapactie gaat. Iedere bonafide kredietverschaffer heeft van de Belgische overheid een vergunning ontvangen. Controleer dus of jouw favoriete aanbieders die ook hebben. Indien de informatie die je krijgt niet duidelijk is of als je vragen hebt, kan je altijd contact opnemen met de betreffende kredietverschaffers. Ze zijn ook bereid naar jou te komen om je haarfijn uit te leggen hoe het in elkaar steekt.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Met een aflossingstabel voor je lening kan je dus iedere maand zien wat al afbetaald is en wat nog betaald moet worden. Vele kredietgevers hebben een site waar je kan inloggen om je leeninformatie te bekijken. Op die manier verlies je het overzicht niet en kan je iedere maand checken waar je staat. Lenen was nog nooit zo goedkoop en gemakkelijk, dus ga er voor!