Als je een lening wil afsluiten is je maandelijkse afbetaling natuurlijk de belangrijkste factor. Bijna iedereen leent eens iets: bv. voor een nieuwe wasmachine, auto, reis of huis. Dit is tegenwoordig heel normaal. Leningen kunnen ook vaak simpelweg online aangevraagd worden. Op je laptop kan je vooraf al zeer veel informatie vinden, waardoor je goed onderbouwd een kredietverschaffer kan kiezen. Bij een lening hoort ook een aflossingstabel. Je betaalt immers iedere maand een deel van het geleende kapitaal met rente terug. Je kan via je laptop in drie stappen je aflossingstabel berekenen en zien wat je maandelijkse aflossing wordt, zelfs voordat je de lening aanvraagt. Zo staat de deur wijd open om al die banken eens op je gemak te vergelijken, gewoon vanuit je luie zetel.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Bij een aflossingstabel berekenen zijn het bedrag aan kapitaal (je leenbedrag) en de rente belangrijk. Om te lenen worden kosten aangerekend; die staan samen met de rente onder JKP – jaarlijks kostenpercentage – als percentage aangegeven op iedere website die leningen aanbiedt. De Belgische overheid heeft verplicht gesteld dat alle kosten helder en duidelijk aangegeven moeten zijn. Hoe lager het JKP hoe goedkoper je lening. Je maandelijkse afbetaling van een lening hangt dus af van het bedrag dat je leent, het JKP en de duur- of looptijd van de lening. Hoe langer de looptijd, des te meer heb je afbetaald aan het einde van de rit. De keerzijde is dat je maandelijkse afbetaalbedrag daalt als de looptijd langer is. Het is dus afhankelijk van jouw financiële situatie….maar ook van de kredietverschaffer.

Er zijn nogal wat verschillen in het JKP van de banken. Soms lijken die klein, maar als het om langlopende leningen gaat, bv. voor een huis, dan kan dit soms honderden euro’s schelen in de afbetaling van je lening. Daarom is het belangrijk om een flink aantal aanbieders met elkaar te vergelijken. Iedere kredietverschaffer heeft wel een simulator op de website staan. Daarmee kan jij gratis simulaties uitvoeren om te zien hoeveel er maandelijks afbetaald moet worden. Je kan zo vaak je wil simuleren. Dus speel met verschillende bedragen en looptijden, en herhaal dit op de websites van andere aanbieders. Je aflossingstabel berekenen doe je in 3 stappen: klik op de naam van een kredietgever en ga naar zijn website, geef in de simulator het leenbedrag in en voer vervolgens de duurtijd in. Binnen een paar minuten (soms seconden) komt jouw maandelijkse aflossingsbedrag eruit gerold.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Uiteraard kies je de kredietverschaffer die jou de beste deal aanbiedt. Lees wel secuur de voorwaarden door en ben je niet zeker van de aanbieder, controleer dan of hij een vergunning heeft ontvangen van de Belgische overheid. Gedurende de afbetaling van je lening ontvang je een gedetailleerde aflossingstabel waar je duidelijk de verhouding tussen kapitaal- en renteaflossing kan vinden. Het vergelijken van de aanbieders kost wellicht wat tijd, maar wie steekt nu niet liever zoveel mogelijk geld in eigen zak om daar leuke dingen mee te doen. Klik alvast op de bovenstaande link om een aantal goedkope aanbieders te vergelijken. Zo gepiept!