Je bent al weer een aantal jaren aan het werk en klaar voor een upgrade van je woonst. Toen je net begon met werken, stonden je sociale leven, reizen en een coole auto bovenaan het uitgavenlijstje. Maar nu wordt het wellicht tijd om je huurwoning in te wisselen voor iets dat van jou is. Er zijn maar weinig mensen die zo even de cash op tafel kunnen leggen om een woning te kopen, dus je zal een lening moeten afsluiten. Maar hoe moet je nu de aflossing van je hypotheek berekenen?

Ontdek hier de voordeligste leningen!

De tijd was nog nooit zo rijp voor het afsluiten van een lening. De rente staat alweer een paar jaar ongekend laag, en beter steek je je spaargeld in een eigendom dan het op de bank te laten staan…daar krijg je praktisch geen intrest meer over. Met een lening betaal je momenteel meer af aan kapitaal (je leenbedrag) dan aan rente, dus je kan meer lenen. Een woning is een uitstekende investering in je eigen toekomst, want de immi-markt doet het geweldig.

Nu de economische crisis alweer een paar jaar achter ons ligt, durven de banken weer meer geld uit te lenen, en met de lage rente is het slim om voor een vaste rentevoet te kiezen; zo kom je niet voor verrassingen te staan mocht die weer gaan stijgen. Om te lenen betaal je naast de intrest ook kosten. De rente plus de leenkosten is het JKP, het jaarlijks kostenpercentage dat je per jaar nog bovenop de afbetaling van je leenbedrag (kapitaal) betaalt. Nu is het mooie dat er een felle concurrentiestrijd woedt onder de geldaanbieders. En daar kan jij van profiteren.

Het enige waar deze banken elkaar mee kunnen beconcurreren is het JKP. Als je doorklikt naar onze pagina met kredietverschaffers zie je ook vaak verschillen in JKP. Wij hebben uiteraard de goedkoopste aanbieders geëtaleerd, maar ga vooral ook zelf op internet zoeken, en vergelijk de aanbieders. De aflossing van je hypotheek bereken doe je door een aantal gegevens in te geven in de een leningsimulator; iedere aanbieder heeft die wel op zijn website staan. Door het leenbedrag en de duurtijd van je lening in te voeren, weet je heel snel wat je maandelijkse afbetaling wordt.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

In je maandelijkse afbetaling is ook al het JKP verwerkt, dus er zijn geen verborgen kosten (aanbieders zijn wettelijk verplicht alle kosten duidelijk op de website te zetten). Je moet natuurlijk wel even gaan zitten om te berekenen wat je per maand kan afbetalen. Zorg dat je een middenweg aanhoudt, en dat er ook geld is voor leuke dingen. Als je partner werkt, dan mag ook dat salaris meespelen in het leenbedrag. Banken staan toe dat je ruim een derde (40%) van je inkomsten mag uitgeven aan leningen. Ga de aflossing van je hypotheek berekenen bij diverse aanbieders om de goedkoopste lening op de kop te tikken. Tip: hoe lager het JKP hoe goedkoper de lening meestal is. Niet wachten, direct simuleren!