Een woning kopen is een prima belegging. Het kan niet ‘omvallen’ (zoals banken tijdens de economische crisis), je hebt een fiscaal belastingvoordeel via de woonbonus en je kan het verkopen mocht de nood aan de man komen; kortom, een belegging in jezelf en je geliefden. Om een woning te kopen sluit je meestal een lening af. Die moet uiteraard terugbetaald worden en wij hebben alvast wat onderzoek gedaan om te zien waar je voor je hypotheek de aflossing berekenen kan. En dat is niet gecompliceerd. Wel is het verstandig om te zorgen dat je een financiële buffer hebt.

Ontdek hier de voordeligste leningen!
In België mag je in principe tot 125% van de vrije verkoopwaarde van je huis lenen. Dit is uiteraard ook afhankelijk van je salaris. Banken accepteren dat je 40% van je inkomsten kan spenderen aan leningen. Als je partner ook werkt, dan mag dit salaris eveneens meegerekend worden. De rente is het laagst als je minder dan 80% van de koopwaarde van het huis moet lenen. De meeste mensen hebben wel wat spaargeld op hun rekening staan of krijgen wat hulp van ouders. Is dit niet het geval, dan betekent het niet dat je geen woning zal kunnen kopen, want een hypothecair krediet kan tot 125% worden gegeven.
Vooral voor jonge mensen is dit interessant en haalbaar; zij kunnen immers een langere looptijd invoeren. Bij het vaststellen van je leenbedrag is het belangrijk nauwkeurig te werk te gaan. Voor de meeste Belgische gezinnen geldt dat ze 1 of 2 wagens, gsm’s en computers met internetverbinding hebben en minimaal 1 keer per jaar met vakantie gaan. Maak dus een nauwkeurig overzicht van je inkomsten en uitgaven, en houdt een zekere marge voor noodgevallen zoals het vervangen van elektronische apparaten. Eens je weet wat je maandelijks kan missen, kan je op zoek naar een bank of andere kredietaanbieder.
Als je op zoek bent naar een hypotheek kan je heel eenvoudig online je aflossing berekenen. Iedere kredietgever heeft wel een simulator op de website staan waarmee jij mag simuleren. Omdat iedere aanbieder zijn eigen JKP (jaarlijks kostenpercentage) berekent, zullen er (kleine) verschillen in de maandelijkse aflossingen zijn tussen de aanbieders. Dit lijkt op het eerste gezicht minimaal, maar als je 30 jaar afbetaalt, kunnen dergelijke verschillen behoorlijk oplopen. Het is dus zaak om diverse banken naast elkaar te leggen en te bestuderen wie de goedkoopste lening aanbiedt. Bedenk ook dat eventuele andere leningen die je hebt ook meetellen bij het toekennen van een lening.

Ontdek hier de voordeligste leningen!
Het voordeel van een lening met een lange looptijd is dat je heel snel gewend raakt aan het bedrag dat iedere maand via domiciliëring van je zichtrekening gaat. Hoewel een lening met een lange looptijd aan het einde van de rit wel meer kost dan één met een kortere looptijd, is het maandelijkse aflossingsbedrag lager en kan je gewoon doorleven. Wacht dus niet langer en klik op de link om je hypotheek aflossing te berekenen bij diverse banken. En bedenk: een lager JKP is meestal een goedkopere lening. Aan de slag dus.