De tijd dat je jarenlang moest sparen om een project te kunnen financieren is gelukkig voorbij. Je kunt om allerlei redenen en op allerlei manieren een lening aangaan. Of het nu gaat om een nieuwe laptop, wasmachine, auto of huis, tal van aanbieders staan klaar om jou binnen korte tijd al te laten genieten van je nieuwe aanwinst. Uiteraard moet je kosten betalen, want lenen kost altijd geld. Maar wist je dat er behoorlijke kostenverschillen zijn onder al die aanbieders? Met een laptop, internet en wat speurwerk kun jij echter heel gemakkelijk de goedkoopste lening eruit halen. En daar ben je uiteindelijk naar op zoek. Je maandelijkse aflossing berekenen, hoe gaat dat precies in z’n werk?

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Als je een (grotere) lening afsluit, ontvang je steeds een aflossingstabel. Daarop staat precies aangegeven hoeveel je iedere maand moet afbetalen. Het maandelijkse afbetaalbedrag is verdeeld in je kapitaal (je leenbedrag) en de rente (dat zijn de rente en de leenkosten in één cijfer gevat). Aan het begin van de lening betaal je altijd meer af aan rente/kosten dan aan kapitaal. Banken doen dit om zeker te zijn dat ze hun winst in elk geval krijgen. Halverwege de looptijd zal je zien dat de afbetaling van het kapitaal juist steeds meer wordt (en de rente/kosten dalen). Het maandelijkse afbetaalbedrag blijft alle maanden gelijk; alleen de verdeling verandert dus. Het is heel eenvoudig om je maandelijkse aflossing te berekenen; gewoon online zonder dat je tot iets verplicht bent.

Banken en andere kredietaanbieders hebben allemaal wel een website. En omdat er vele kredietverschaffers zijn, beconcurreren zij elkaar op het zogenaamde JKP, het jaarlijks kostenpercentage – dit zijn de rente en de leenkosten in één percentage samengevat. De verschillen zijn soms klein, maar als je een woonlening aangaat, betaal je meestal aan een lange duurtijd af. Aan het einde van de rit kan je jezelf vele euro’s besparen door eerst wat speurwerk te verrichten om de goedkoopste aanbieder te vinden. Zelfs als je een gesprek aangaat bij een bank is het een goed idee om ook met andere banken te gaan praten om te controleren of zij een betere deal aanbieden.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Als je een relatief klein bedrag wilt lenen, betaal je dit ook vaak binnen een paar maanden terug. Maar als je een lening van enkele of vele duizenden euro’s afsluit, zorg dan dat je je huiswerk gedaan hebt. Wij hebben een aantal aanbieders op rij gezet voor jou. Door op een naam te klikken kom je op de website van de aanbieder. Daar kun je met de leningsimulator zelf je maandelijkse aflossing berekenen door het leenbedrag en de looptijd in te geven. Lees wel goed de voorwaarden door en heb je vragen, neem dan vrijblijvend contact op met de kredietverschaffer. Experimenteer eerst met de leningsimulators van de aanbieders die het laagste JKP aanrekenen; meestal zijn dit ook de goedkoopste leningen. Eens je eens aantal aanbieders hebt vergeleken, heb je in elk geval een goed beeld van je mogelijkheden. Dit kan je veel geld besparen.