Vandaag de dag is internet een onmisbaar medium in ons dagelijks leven. Je kan bijna alles online vinden. Ook informatie over leningen is eenvoudig te vergaren via je laptop of smartphone. Bijna iedere geldaanbieder van leningen heeft wel een website waar je de voorwaarden en aflossingstabellen van een lening kan vinden. Met een simulatie tool kun je nu heel simpel en snel de aflossing van een lening berekenen, en beslissen of de maandelijkse afbetalingen haalbaar zijn voor jou. Het is slim om eerst diverse aanbieders te vergelijken. Er kunnen behoorlijke verschillen in afbetaling zijn onder de kredietverschaffers, vooral als het om grotere leningen gaat. Waar moet je nu precies op letten?

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Als eerste kijk je naar het JKP – de kostenpercentage dat je jaarlijks nog bovenop je lening moet betalen. Een lening kost altijd geld, want de aanbieder moet ook eten. Je krijgt daarom te maken met rente en leenkosten. De Belgische overheid verplicht kredietaanbieders deze kosten samen te vatten in één jaarlijks percentage, het jaarlijks kostenpercentage of JKP. Stel dat je 1000 euro leent, het JKP 4% en de looptijd van je lening 12 maanden (1 jaar) is. Je zal dan aan het einde van de rit 1040 euro hebben afbetaald. Hoe langer je duurtijd hoe meer je afbetaalt, maar je maandelijkse aflossing gaat wel omlaag omdat die meer gespreid wordt. Het is dus afhankelijk van hoeveel jij iedere maand kan afbetalen.

Je kan vast een idee van je afbetalingen krijgen door op onze link te klikken. Daar vind je de goedkoopste aanbieders, meestal de aanbieders met het laagste JKP. Door op een naam te klikken, kom je op de website van de aanbieder terecht. Om de maandelijkse aflossing van je lening te berekenen geef je het leenbedrag en de looptijd in op de simulator. Binnen een paar minuten (soms seconden) zal je het weten. Het is belangrijk om dit met diverse aanbieders te doen en vervolgens vast te stellen wie de goedkoopste lening aanbiedt. Hoe meer simulaties, hoe beter je overzicht. Je kan je berekening variëren door diverse leenbedragen en/of diverse looptijden te simuleren.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Hoewel je meer zal afbetalen aan een langere duurtijd, is het maandelijks afbetaalbedrag lager. Afhankelijk van je financiële situatie beslis je wat jou het beste uitkomt. Een relatief lage lening betaal je best zo snel mogelijk af, maar voor een auto- of woonlening heb je een aantal jaren nodig. Je moet ondertussen ook gewoon kunnen doorleven, dus houdt wat marge voor onverwachte uitgaven. Online de aflossing van je lening berekenen vergt wat tijd, maar je kan jezelf (veel) geld besparen door de beste deal eruit te halen. Een lening afsluiten was nog nooit zo goedkoop, dus ga aan de slag met de simulaties. Gewoon vanuit je luie zetel met de laptop op schoot. Zet de aanbieders op rij en bekijk de verschillen in maandelijkse afbetaling. Lees ook altijd goed de voorwaarden, maar eens je weet waar je staat is een beslissing snel gemaakt.