De meeste mensen zullen wel eens een lenig afsluiten. Wist je dat je gratis een aflossingstabel kan aanvragen bij de vele kredietverschaffers? De aflossingstabel is belangrijk, omdat je precies kan zien wat je maandelijks aan rente en kapitaal afbetaalt. Je kent de slagzin wel: ‘Geld lenen kost geld’! Nu ja, wellicht niet als je ouders je kunnen helpen met een relatief klein bedrag. Maar gaat het om grotere bedragen, dan is het ook onder familieleden beter dat een contract wordt opgesteld om het bedrag af te betalen. Ga je een lening bij een bank of andere kredietgever aan, dan ontvang je een aflossingstabel als de lening goedgekeurd wordt.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Voordat je een kredietaanbieder kiest, is het slim om eerst een vergelijking te maken van een aantal aanbieders. Er is namelijk veel concurrentie onder hen, dus jij kan daarvan profiteren door de goedkoopste aanbieder te eruit te halen. Om de rente en aflossing te kunnen berekenen, maak je eerst met een overzicht van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Ook andere leningen die je hebt uitstaan moeten meegerekend worden in de kolom uitgaven. Houd voldoende marge over om onvoorziene kosten te kunnen betalen. Eens je de eindcijfers weet, trek dan de uitgaven van de inkomsten af. Wat over blijft is het bedrag dat je maandelijks zou kunnen afbetalen aan een lening.

Uiteraard moet je rente en kosten betalen op het geleende kapitaal. Die kan je als één percentage vinden onder JKP, of jaarlijks kostenpercentage. Hoe korter je looptijd, hoe minder JKP je betaald zal hebben aan het einde van de rit. Voordeel van een langere duurtijd is dat je maandelijkse afbetalingen lager uitvallen; zo heb je wat meer lucht mocht dit nodig zijn. Nu is het een kwestie van de goedkoopste aanbieder te vinden. Dat doe je door naar de websites van de geldaanbieders te gaan en het leenbedrag en de looptijd in te geven in een simulator tool (die bijna alle kredietverschaffers gratis aanbieden). Deze tool zal jouw rente en aflossing berekenen en je vliegensvlug laten weten wat jouw maandelijkse afbetaling is.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Herhaal de simulatie bij diverse aanbieders; zo krijg je een goed beeld van wie de goedkoopste lening in de etalage heeft staan. Iedere geldaanbieder heeft van de Belgische overheid een licentie gekregen om geld te lenen. Controleer dus of jouw favoriete kredietgever in het bezit is hiervan. Lees ook altijd goed de voorwaarden door om zeker te zijn dat het lage JKP niet om een tijdelijke instapactie gaat. In elk geval moet alles op de website vermeld staan, dus aan jou om die goed te bestuderen. Wij hebben alvast een aantal kredietaanbieders op rij gezet voor jou. Door op een naam te klikken wordt je naar de website gestuurd en kan je alvast gaan spelen met de simulator. Er zijn uiteraard nog vele andere aanbieders te vinden op het internet, maar hier kan je intussen een start maken met je rente en aflossing berekenen. Makkelijk zat!