Bij het aangaan van een lening kijken mensen eerst naar de maandelijkse kost van het krediet. Als het om een relatief laag bedrag gaat – bijvoorbeeld voor een nieuwe wasmachine of laptop – is het nogal gemakkelijk om die te krijgen; het risico is immers zeer laag. Maar als we over duizenden euro’s spreken, is het wat anders. Een bank laat jou 40% van je inkomen aan leningen spenderen. Uiteraard moet je bij een lening voor een auto of huis wel je inkomsten en uitgaven kunnen voorleggen, want de kredietverschaffer gaat een risico aan en wil een bepaalde zekerheid dat jij het geld terugbetaalt…met rente. Je betaalt daarom een jaarlijks kostenpercentage (JKP) op het kapitaal dat je leent. Het JKP omvat de rente én de leenkosten in één percentage. En hiermee wordt de berekening van je aflossingstabel een stuk eenvoudiger.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Wat is een aflossingstabel? Een aflossingstabel ontvang je van je kredietgever als de lening is goedgekeurd. Het is een overzicht van de maanden waaraan jij je lening (kapitaal) en JKP (rente en kosten) terugbetaald. Je kan de maandelijkse aflossing ook zelf bereken, heel eenvoudig online. Door op de website van een bank het leenbedrag en de duurtijd in te voeren in een simulator, weet je binnen enkele seconden wat je maandelijkse afbetaling zal zijn. Dit is een prima moment om een lening aan te gaan. De intrest staat al weer maanden op het laagste niveau ooit, dus het is slim om voor een vaste rentevoet te kiezen (i.p.v. een variabele); zo kom je nooit voor verrassingen te staan als de rentevoet weer zou stijgen.

Maar lees even verder voordat je enthousiast een lening afsluit bij de eerste de beste aanbieder. Er zijn namelijk onder de banken nogal wat verschillen in het JKP. Het JKP is het enige cijfer waarmee banken elkaar kunnen beconcurreren, dus hier is variatie te zien onder de aanbieders. Door de berekening van je aflossingstabel bij diverse aanbieders uit te voeren, kan je de maandelijkse afbetalingen vergelijken. Nu zal een lening van 1000 euro nauwelijks verschillen opleveren tussen de kredietverschaffers, want die betaal je snel weer af. Maar een hypotheek bij de één kan aan het einde van de rit vele honderden euro’s duurder uitkomen dan bij de ander. Het is daarom in jouw voordeel om niet over 1 nacht ijs te gaan.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

We hebben alvast een aantal aanbieders op een rij gezet voor jou. Voor de berekening van je aflossingtabel moet je enkel op een naam klikken om op de website te komen. Daar vind je zeker en vast een simulator om je maandelijkse afbetaling vast te stellen. Je mag zo vaak variëren en proberen als je wil. Herhaal dit vervolgens met andere aanbieders; zo ontstaat een goed beeld van wat de verschillen zijn, en kan jij een weloverwogen beslissing nemen wie het beste bij jou past. Steek wat tijd in je research en bespaar jezelf op die manier veel geld. Hebben is houden!