Op een mooie zomerzaterdag fiets je met je lief door prachtige kleine dorpjes. Plots sta je op de remmen, want daar op een hoek van het landweggetje staat het huis waar je altijd van gedroomd hebt. En het prachtige oude pand staat te koop! Jullie zetten je fietsen tegen een lantaarnpaal en bellen aan. Als de eigenaar de deur opent, word je uitgenodigd om een kijkje te nemen. Er moet wel wat aan gebeuren, maar de koopprijs is zeer redelijk, dus je zou extra geld kunnen spenderen aan een opknapbeurt. Al deze gedachten schieten over en weer door je brein. Nu nog uitvinden of je het huis met een lening kan kopen en renoveren.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Bereken je maandelijkse aflossing heel eenvoudig online, binnen enkele seconden. Om al een idee te krijgen kan je dit direct op je smartphone doen, terwijl je in je droompand staat. Iedere leningaanbieder heeft wel een simulator tool op zijn website staan waarmee jij je aflossing kan berekenen. Je moet enkel het bedrag en de looptijd ingeven om je maandelijkse aflossing te weten. Maar beslis niet direct na het simuleren; er zijn vele aanbieders die allen hun eigen tarieven hebben. Vertel de eigenaar dat je geïnteresseerd bent en zeer binnenkort contact zal opnemen. Pak jullie fietsen en fiets als een speer naar huis. Want er is werk aan de winkel!

Hoewel je liefst direct wil tekenen voor je woonst, moet je wel ietwat tijd steken in wat onderzoek. De aflossing van een lening kan namelijk sterk verschillen onder de aanbieders. Dat heeft met het jaarlijks kostenpercentage (JKP) te maken; dit is de intrest en de leenkosten die je per jaar bovenop je lening betaalt. Vooral bij grote leningen, zoals de aanschaf of renovatie van een huis, doe je er goed aan de aanbieders te vergelijken. We spreken immers over verschillen van honderden, soms duizenden euro’s; die houd je toch liever zoveel mogelijk in eigen zak? Bereken je aflossing dus bij diverse aanbieders voordat je besluit met wie je in zee gaat.

Uiteraard zal je ook moeten vaststellen hoeveel je kan missen van je inkomsten. Woon- en renovatieleningen lopen meestal aan vele tientallen jaren, maar je moet ook redelijk kunnen doorleven. Een bank stelt dat je niet meer dan 40% van je inkomsten mag lenen. Maar als je partner ook werkt, kan dit salaris eveneens meegerekend worden. Maak dus een lijst van je inkomsten en uitgaven (sportclub, autokosten, verzekeringen, elektra, water & gas, eventuele andere leningen en ga zo maar door). Trek de uitgaven van de inkomsten af en dit is wat je in principe kan aflossen aan je lening. Zorg wel dat je wat extra marge houdt voor mogelijke plotse kosten.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Nu kan je in onze lijst op een naam van een aanbieder klikken. Bereken de aflossing van je lening door het bedrag en de duurtijd in te voeren, en binnen een paar seconden weet jij waar je aan toe bent. Doe dit met een aantal aanbieders en zie voor jezelf hoeveel geld je wellicht kan besparen. Op naar je droomhuis!