Het gebeurt altijd op het verkeerde moment: je wasmachine begeeft het als je net je favoriete shirt wil wassen voor je stapavond. Of je moet naar een belangrijk interview voor een nieuwe baan en daar sta je dan aan de kant van de weg…met autopanne. Of je zit de komende 2 maanden krap bij kas vanwege het betalen van je levensverzekering. Wat dacht je van een eigen woonst aanschaffen? Ook dat kost veel geld. Er kunnen vele redenen zijn in het leven waarom je plots extra geld nodig hebt. Gelukkig is een lening aangaan vandaag de dag de gewoonste zaak van de wereld. En het kan momenteel niet goedkoper, want de rente stond nog nooit zo laag.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Dit is hét moment om een lening te overwegen tegen een vaste rentevoet; zo kom je niet voor verrassingen te staan als die plots mocht stijgen. De maandelijkse afbetaling van je lening bestaat voor een deel uit je leenbedrag en voor een deel uit het JKP. Het JKP is het jaarlijks kostenpercentage (intrest plus leenkosten) die de kredietverschaffer je berekent. Eens een lening is goedgekeurd, ontvang je een volledige aflossingstabel. Je afbetaalbedrag is iedere maand gelijk, maar over tijd betaal je in het begin meer af aan het JKP. Halverwege de duurtijd ga je meer afbetalen van je oorspronkelijke leenbedrag. Het klinkt wellicht wat gecompliceerd, maar je kan zelf een simulatie uitvoeren om te zien wat je maandelijkse aflossingstabel wordt. Iedere kredietaanbieder heeft tegenwoordig wel een website met een leningsimulator.

In de simulator voer je je leenbedrag en duurtijd in, en binnen een paar seconden weet je wat je maandelijks moet afbetalen. In dit bedrag is ook de intrest en leenkosten verwerkt, dus dat is makkelijk. Je kan zo vaak je wil een simulatie doen voor de aflossingstabel. Zo kan je looptijd of leenbedrag variëren om een lager/hoger maandelijks afbetaalbedrag te genereren. Hoe sneller je afbetaalt, hoe hoger je maandelijkse afbetaling is. En omgekeerd geldt uiteraard hetzelfde. Als je dus wat meer financiële vrijheid wil, voer je een langere looptijd in. Maar let op: de truuk is om zoveel mogelijk aanbieders met elkaar te vergelijken. Er zitten namelijk verschillen in afbetaling onder de aanbieders. De één zal een JKP van 2% berekent, de ander van 3%. Nu is dat aan een korte looptijd niet zo verschillend, maar wel als je een woning koopt: je betaalt immers tientallen jaren af, en een jaarlijks verschil van 1% in JKP kan aan 20 jaar behoorlijk oplopen.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Wees dus slim en doe je huiswerk door de aanbieders te vergelijken. We hebben alvast een aantal aanbieders op rij gezet voor jou. Je klikt op een naam en vervolgens wordt je doorgestuurd naar zijn website. Met de simulator tool die daar staat, kan je een simulatie uitvoeren en je maandelijkse aflossingstabel te weten komen. Het is belangrijk om ook de kleine lettertjes te lezen; soms gaat het bij een zeer laag JKP om een instapactie met korte duur. Maar eens je je vergelijkingen hebt getrokken, is een keuze zo gemaakt.