‘Geld lenen kost altijd geld’. Wie kent deze slagzin niet? Ieder financieel instituut is verplicht dit duidelijk aan te geven in zijn documenten en op zijn website. En je weet dit ook wel, alleen kom je er vaak niet onderuit. Om bijvoorbeeld een woning te kopen, sluit bijna iedereen een lening af. Eigenlijk is het ook slim om dit te doen, want dankzij de Belgische overheid geniet je van belastingvoordelen als je een lening afbetaalt voor je primaire woning. Daarbij staat de rentevoet ook nog eens op zijn laagste niveau ooit, dus dit is wel een heel goed moment om een lening te overwegen.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Er zit nogal een verschil in het aangaan van een lening voor een wasmachine, een auto of een huis. Een wasmachine vergt niet veel tijd om terug te betalen. Je betaalt dan ook relatief weinig aan kosten. Een autolening heeft meestal een duurtijd van een aantal jaren; hier zal je dus meer uiteindelijke leenkosten aan hebben. Een woning is een krediet waar je uiteindelijk het meeste voor betaalt, want de duurtijd is vaak 10, 20 of 30 jaar. Het leenbedrag moet uiteraard wel terugbetaald worden, en er worden jaarlijkse kosten gerekend voor het privilege om te lenen. Deze kosten worden het Jaarlijks Kostenpercentage (JKP) genoemd; dit zijn de rente en de leenkosten in één percentage.

Hoe bereken je nu je maandelijkse aflossing van je lening? Heel eenvoudig: gewoon online via je laptop. Over de jaren en met behulp van het internet is de mens plots een stuk wijzer geworden. Alles is nu te vinden op internet, dus bereken je maandelijkse aflossing simpelweg vanuit je luie zetel. Je doet dit door bijvoorbeeld naar de website van een bank te gaan. Daar vind je bijna altijd wel een leningsimulator. Je moet enkel het leenbedrag en de duurtijd ingeven, en voordat je het weet staat je maandelijkse aflossingsbedrag op je scherm. Je kan het bedrag of de duurtijd variëren, waardoor je andere afbetaalbedragen krijgt.

Door dit een aantal keren te doen met verschillende kredietgevers, krijg je een overzicht van de verschillen in maandelijkse aflossingen. Zo zie je heel snel wie jou de beste deal aanbiedt. Meestal zijn de goedkoopste leningen gelinkt aan de aanbieder met het laagste JKP. Bekijk het JKP nauwkeurig – soms gaat het om een instapactie, maar dit staat dan ook duidelijk vermeld. Gelukkig verplicht de Belgische overheid de aanbieders alles helder en duidelijk op de website te etaleren. Je krijgt alvast een goed beeld via onze link met de goedkoopste leningen, maar kijk zeker ook zelf online om te zien of het nog goedkoper kan.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Met behulp van een simulator bereken je zonder fouten of gedoe heel snel je maandelijkse aflossing. Eens je de juiste aanbieder hebt gevonden en je lening is goedgekeurd, ontvang je een aflossingstabel met de duurtijd waaraan je afbetaalt. Het wordt je dus zeer eenvoudig gemaakt om de juiste beslissing bij de goedkoopste aanbieder te nemen. Probeer het eens.