Er zijn allerlei soorten leningen op de markt. De meest eenvoudige zijn leningen van minder dan 1000 euro. Vaak moet je niet eens een werkcontract voorleggen om die te krijgen. De looptijd is meestal relatief kort, en aan het einde van de rit heb je weinig extra betaald aan intrest en leenkosten (ook wel jaarlijks kostenpercentage of JKP genoemd). Het wordt wat serieuzer als je bijvoorbeeld een auto wil kopen. Daar heb je meestal een lening van een aantal duizenden euro’s voor nodig en de duurtijd is langer, vaak enkele jaren. De lening waar je het langste en meeste aan afbetaalt, is uiteraard het afsluiten van een woningkrediet.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Maar het voordeel van een lening is dat je het product onmiddellijk in bezit hebt en er gebruik van kan maken. Daarom is het tegenwoordig heel gewoon om iedere maand een bedrag af te betalen aan je auto of woonst. Hoe hoog dit bedrag is, is van vele factoren afhankelijk. En de berekening van je aflossing is heel eenvoudig te doen via de laptop. Iedere geldaanbieder heeft wel een website met een leningsimulator. Daar kan jij gratis gebruik van maken en berekenen wat een bepaalde lening jou per maand gaat kosten. Want het gaat niet alleen om het leenbedrag, maar ook om het JKP. Hoe lager het JKP, hoe goedkoper de lening meestal is. Meestal, want het kan soms om een instapactie gaan die maar voor 3 maanden geldt, dus lees ook de kleine lettertjes. Als dit het geval is, dan staat het ook duidelijk vermeld.

De simulator is een soort rekenmachine die jou vertelt wat je maandelijkse aflossing zal zijn. Stel je leent bedrag X aan 5 jaar van geldaanbieder Y die een JKP van 3% hanteert; door je geldbedrag en looptijd in te voeren in de simulator, wordt vliegensvlug berekend wat je maandelijkse afbetaling aan 5 jaar is. Als je hetzelfde doet op de website van een andere aanbieder die een JKP van 2% hanteert, dan zal je maandelijkse afbetaling lager uitvallen. Het spreekt dus vanzelf dat je wat tijd dient te geven aan het vergelijken van de verschillende aanbieders. Zo vind je de gunstigste berekening van de aflossing van je lening. Als het over leningen aan langere looptijden gaat, moet je wel een inkomen hebben of iets waardevols wat je in onderpand kan geven. Maar de berekening zelf is een fluitje van een cent.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Wij hebben alvast een lijst samengesteld met aanbieders die gunstige leenvoorwaarden bieden. Door op een naam te klikken, kom je op zijn website een simulator tegen waarmee je de berekening van de aflossing van je lening kan maken. Probeer zoveel mogelijk kredietaanbieders te vergelijken om een helder beeld te krijgen van de maandelijkse afbetalingen. Eens je de beste deal hebt gevonden, kan je de lening aanvragen, gewoon online. Maar voordat het zover is, is het slim eerst te experimenteren met de simulators en jouw perfecte aanbieder te vinden.