Het is een fluitje van een cent om de rente en aflossing van je lening te berekenen. Want lenen doet iedereen weleens in het leven. Het kan gaan om een verre reis, nieuwe meubelen voor je woonkamer, een nieuwe badkamer of keuken, of een volledig huis. Voor leningen die wat hoger zijn – bijvoorbeeld een paar duizend euro – krijg je een aflossingstabel toegestuurd als de lening is goedgekeurd. Daar kan je zien op welke manier je maandelijkse aflossingen verlopen. Een gedeelte van de aflossing bestaat uit een stukje kapitaal (je leenbedrag) en het andere stukje is de rente en leenkosten. Omdat de rente alweer een poosje op zijn laagste niveau ooit staat, is dit een goed moment om een lening aan te vragen. En wel tegen een vaste rente – zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Maar ga niet voor de eerste de beste geldverschaffer. Er zijn namelijk veel verschillen in intrest en leenkosten tussen de aanbieders. Om de goedkoopste rente en aflossing te berekenen maak je best een aantal vergelijkingen om te zien wie het beste bij jou past. En dit is heel simpel met de simulator tool die bijna iedere aanbieder wel op de website heeft staan. In de simulator tool voer je je leenbedrag en de looptijd in, en na enkele minuten (zelfs seconden) komt je maandelijkse aflossing er uitgerold. Dit bedrag is inclusief de rente en de leenkosten – ook wel het jaarlijks kostenpercentage of JKP genoemd. Dit JKP is de factor waarop aanbieders elkaar kunnen beconcurreren. En jij kan daarvan profiteren. Meestal is de aanbieder met het laagste JKP ook de goedkoopste aanbieder.

Als je doorklikt op de link voor goedkoopste leningen, vind je een aantal aanbieders. Door op een naam te klikken kom je op de website en kan je de simulator tool gebruiken om de rente en aflossing van je lening te berekenen. Je kan de looptijd variëren, al naar gelang wat je maandelijks zou kunnen afbetalen. Bedenk dat een langere looptijd ook betekent dat je aan het einde van je lening meer hebt afbetaald. Maar het maandelijks aflossingsbedrag zal lager zijn, dus dit is wellicht juist een voordeel om wat meer financiële lucht te hebben met de aflossingen. Dit is afhankelijk van je inkomsten en uitgaven. Door dit met verschillende aanbieders te herhalen, krijg je een overzicht van wie de goedkoopste deal aanbiedt. Lees wel altijd goed de voorwaarden door; soms gaat een laag JKP om een instapactie die maar 3 maanden duurt. Maar dit staat dan ook duidelijk vermeld.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

De Belgische overheid geeft vergunningen uit aan betrouwbare kredietverschaffers. Controleer dus zeker of jouw favoriete aanbieder die ook daadwerkelijk heeft. Eens je alles op een rijtje hebt, staat niets je meer in de weg om een lening aan te vragen. Je ziet, door je rente en aflossing te berekenen met een simulator tool krijg je heel snel een goed overzicht van wat de markt van kredietgevers te beiden heeft. Heel simpel en snel.