Niets is spannender dan je eigen woonst kopen. Een plek waarin je kan investeren, op jouw smaak aangepast, waar je je gezin kan zien opgroeien; kortom, jouw nest waar je je veilig en ontspannen voelt. In de 24 uur die een dag heeft, breng je 5 dagen per week 8 uur door met werken. Dan is het belangrijk om de werkstress van je af te kunnen schudden en te ontspannen. Is het een grote investering die veel geld kost? Absoluut! Maar het is een investering in jezelf. En mocht de nood aan de man komen, dan heb je een heuse ‘asset’ in handen die verkocht kan worden, meestal aan een behoorlijke winst. Dit wordt een win-win situatie genoemd.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Of het nu gaat om een huis kopen of renoveren, je zal een hypothecaire lening moeten afsluiten om dit te bekostigen. En lenen kost altijd geld. Maar met wat onderzoek kan je jezelf veel geld besparen met de aflossing van de leniging. Er zijn nu zoveel kredietaanbieders op de markt dat er een concurrentiestrijd is ontstaan. Het enige waarop de aanbieders elkaar kunnen beconcurreren is het jaarlijks kostenpercentage of JKP. Dit zijn de rente en de leenkosten in één percentage, dat je ieder jaar bovenop het nog uitstaande leenbedrag betaalt. Je kan de aanbieders vergelijken door bij ieder een berekening van de aflossing van je hypothecaire lening te doen.

Dankzij het internet heeft iedere kredietverschaffer tegenwoordig wel een website. Daar kan je de zogenaamde leningsimulator vinden. Door het leenbedrag en de duurtijd/looptijd in te geven weet je binnen een paar minuten wat je maandelijkse aflossing gaat worden. We gaan er even van uit dat je voor een vaste rentevoet kiest – dat is slim want de rentevoet stond nog nooit zo laag. Zo kom je ook niet voor onaangename verrassingen te staan. Je kan een berekening van de aflossing van een hypothecaire lening zo vaak als je wil herhalen door variaties aan te brengen in het leenbedrag en/of de looptijd. Zo kan je de maandelijkse aflossing aanpassen aan wat jij maandelijks kan missen.

Een bank staat toe dat je 40% van je inkomen mag gebruiken voor leningen. Het salaris van een eventuele partner mag ook meegerekend worden. Uiteraard dien je voor een woonkrediet wel een vaste baan te hebben. Om alvast een idee te krijgen van de verschillen in afbetaling hebben wij de voordeligste leningen op de markt verzameld. Door op een naam te klikken kom je op de website van de aanbieder, alwaar je een berekening van de aflossing van je hypothecaire lening kan doen door de simulator te gebruiken. Herhaal dit met een aantal aanbieders om de beste deal te vinden.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Eens je lening is goedgekeurd, ontvang je een aflossingstabel met alle maanden waaraan je betaalt. Zo kan je precies vaststellen wat er nog uitstaat. Met behulp van het internet en wat onderzoek via je laptop kom jij in elk geval al goed beslagen ten ijs. Wel zo voordelig voor je portemonnee.