Een lening afsluiten komt in het leven bijna altijd wel een keer voor. Na jarenlang ploeteren achter de boeken ben je de volwassen wereld binnengestapt. Je hebt je eerste baan te pakken en plots ontvang je iedere maand een salaris; wel wat anders dan toen je nog student was. Omdat je nu een vast inkomen hebt, wil zo graag die coole auto kopen waar je al jaren naar smacht. En dat kan met een autolening. Je hebt immers een vast bedrag dat maandelijks op je rekening wordt gestort. Maar er zijn een aantal factoren waar je op moet letten om een zo goedkoop mogelijke lening te regelen. Want wie houdt er nu niet liever zoveel mogelijk geld in eigen zak?

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Eerst moet je gaan berekenen wat je kan spenderen aan de maandelijkse aflossing van je lening. Maak een lijst van alle maandelijkse uitgaven en trek die af van je netto maandinkomen. Het bedrag dat overblijft, is wat je zou kunnen gebruiken om een lening af te betalen. Let op: als je een auto koopt, komen daar kosten bovenop zoals benzine, onderhoud en verzekering. Die moeten ook meegerekend worden in je lijstje van uitgaven. En wellicht wil je ook ieder jaar 2 weken naar Ibiza of een ander zonnig land. Ook daar moet je dan rekening mee houden. Met andere woorden: houd een marge voor uitgaven die (plots) kunnen opduiken. Hoe bereken je nu precies je maandelijkse aflossing?

Dat is heel eenvoudig: met een simulator die op de website van de kredietaanbieder staat. Stel je koopt een prachtige tweedehandse klassieker, zoiets als een Aston Martin. Je mag hem meenemen voor 25.000 euro. Het is handig als je zelf al 10.000 euro hebt gespaard; dan moet je nog 15.000 lenen. Voor een autolening kan je meestal een maximum looptijd van 5 jaar kiezen. Dus 5 jaar lang dien je iedere maand een vast bedrag te betalen. Je moet uiteraard wel kosten betalen voor de lening. En om de goedkoopste lening te vinden, kijk je eerst naar het JKP – het Jaarlijks Kostenpercentage dat nog bovenop je leenbedrag komt. Het mooie is dat er verschillen in JKP zijn onder de kredietverschaffers.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Je kan autoleningen vinden aan een JKP van 1,3%, maar ook aan 5,6%. Zeg, dat is nogal een verschil (meer dan 300% om precies te zijn, en gewoon op internet gevonden)! Wees dus wijs en ga eerst zoveel mogelijk aanbieders vergelijken. Op al die websites kan je volledig gratis simulaties uitvoeren en een lijstje maken van hoeveel je bij wie betaalt. Zo krijg je al heel snel een helder en duidelijk beeld van wie jou de goedkoopste maandelijkse aflossing berekent. Eens je lening is goedgekeurd, ontvang je een aflossingstabel met alle maanden waarover je afbetaalt overzichtelijk weergegeven. Wij hebben alvast een aantal autoleningen op een rijtje gezet voor jou, maar kijk ook zelf verder. Er gaat wat tijd inzitten, maar je bespaart jezelf behoorlijk veel geld door detective te spelen. Het kan je zo maar een jaarlijkse vakantie opleveren…gewoon door slim te zijn.