Veel mensen sluiten leningen af. Het kan gaan over kleine leningen, bijvoorbeeld voor een nieuwe laptop, wasmachine of simpelweg omdat je een paar maanden moet overbruggen waarin je krap bij kas zit. Dit soort leningen bedragen meestal niet meer dan 1000 euro en kunnen binnen 2 dagen geregeld worden. Een voorbeeld van wat hogere leenbedragen is bijvoorbeeld de autolening; meestal gaat het dan om enkele duizenden euro’s. Voor het kopen of renoveren van een woning zal je het meeste geld moeten lenen. De duurtijd loopt vaak over tientallen jaren en je moet een vaste baan hebben om die af te sluiten. Om te zien of je een lening kan betalen, kan je de aflossingstabel van je lening berekenen.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Bij een lening hoort een aflossingstabel. Hierop staan de maanden vermeld met daarnaast kolommen voor het leenbedrag (kapitaal), de rente (het jaarlijks kostenpercentage of JKP – dit percentage omvat de rente plus de leenkosten die je nog bovenop je leenbedrag moet betalen) en wat nog uitstaat aan de lening. Als je plannen hebt om een lening aan te gaan, kan je zelf al een goed idee krijgen wat je maandelijkse aflossing wordt als de lening tegen een vaste rentevoet afsluit. Bij een vaste rentevoet verandert het rentepercentage nooit, onafhankelijk wat de economie. Omdat de rentevoet momenteel op zijn laagste punt ooit staat, is het een zeer goed moment om nu een lening af te sluiten. Maar hoe moet je de aflossingstabel van je lening berekenen?

Ten eerste moet je vaststellen hoeveel je wilt lenen. Vervolgens maak je een overzicht van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Door de uitgaven van de inkomsten af te trekken zie je wat je per maand overhoudt. Dit zou je kunnen afbetalen aan je lening. Zorg dat je een wat ruimere marge houdt voor eventuele extra kosten die plots opduiken. Als derde (en belangrijkste) punt moet je wat tijd spenderen achter je laptop om de kredietverschaffers te vergelijken. Met zoveel aanbieders op de markt zijn er verschillen in het JKP ontstaan. Over het algemeen geldt dat hoe lager het JKP, hoe goedkoper de lening. Een 4de tip na het vinden van je favoriete aanbieder is te controleren of hij een vergunning heeft ontvangen van de Belgische overheid. Iedere betrouwbare kredietverschaffer heeft een licentie.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

We hebben het gemakkelijker voor je gemaakt door alvast een lijst te maken van de goedkoopste aanbieders. Klik op de link en op een naam, zodat je op zijn website komt. Daar kun je een simulator vinden om de aflossingstabel van je lening te berekenen. Voer je leenbedrag in en kies een looptijd waaraan je wilt afbetalen; binnen een paar minuten weet jij wat je maandelijkse afbetaling wordt. Tip 5: je kunt zo vaak je wilt simuleren en bijvoorbeeld variaties aanbrengen in de duurtijd: heb je wat meer financiële lucht nodig, dan maak je de duurtijd langer en vice versa. Door zoveel mogelijk aanbieders te vergelijken, krijg je een goed beeld van de goedkoopste lening. Wees dus slim en houd zoveel mogelijk geld in eigen zak. Wie wil dat nu niet?