Iedereen heeft wel eens geld geleend voor het een of ander. Het begint eigenlijk als kind al: je vraagt je zus of broer om een paar euro’s totdat je weer zondagcenten hebt. Of je zit een maand krap als student en vraagt je ouders bij te springen. Maar eens je volwassen bent, moet je het meestal op eigen kracht doen. Veel mensen lenen geld om een auto of woonst te financieren. Op die manier hoef je je wensen niet uit te stellen en kan je direct van je nieuwe bezit genieten. Er wordt maandelijks een bedrag van je zichtrekening afgeschreven via domiciliëring, en na 2 maanden voel je het nauwelijks meer in je portemonnee. Tegenwoordig kan je zelf al een goed idee van je maandelijkse afbetalingen krijgen door een berekening van de maandelijkse aflossing van je lening te doen, gewoon online.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

De vrije markt van goederen en diensten is een zegen voor de klant. Het betekent dat er concurrentie ontstaat, en dit zorgt voor lagere prijzen. Dit geldt ook voor het afsluiten van een lening. De markt van kredietverschaffers is de laatste jaren geëxplodeerd. De economie draait alweer een aantal jaren goed na de economische crisis, en de Belg heeft weer vertrouwen in de toekomst. Dit laten ook de statistieken duidelijk zien: het percentage leningen in België is omhoog geschoten als een raket naar de maan. Voordat je met de eerste de beste kredietverschaffer in zee gaat, raden wij je aan een klein beetje tijd te steken in onderzoek naar goedkope leningen. Er kunnen namelijk serieuze verschillen zijn tussen de aanbieders, en je houdt zeker liever zoveel mogelijk geld in eigen zak.

Daarom is het belangrijk een berekening van de aflossing van je lening te doen bij diverse aanbieders. Iedereen wil jouw business hebben, want daar kan mee verdiend worden – lenen kost uiteindelijk altijd geld. Maar hoeveel het jou gaat kosten ligt aan jezelf. De banken en andere financiële instellingen beconcurreren elkaar vooral op het Jaarlijks Kostenpercentage (JKP) – dit is de rente en leenkosten in één percentage omvat, dat je ieder jaar nog bovenop het uitstaande leenbedrag moet betalen. Als je online gaat zoeken zal je leningen met een JKP van 2% vinden, maar ook van 6%. Dat is nogal een verschil, vooral als de lening aan een langere duurtijd loopt. Meestal geldt hoe lager het JKP, des te goedkoper de lening. Let op: soms gaat het om een stapactie, dus lees ook de voorwaarden goed door.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Iedere geldaanbieder is verplicht om helder en duidelijk de rente en kosten aan te geven op zijn website. De meeste websites hebben ook een leningsimulator waarmee je gratis een berekening van de aflossing van je lening kan doen, zo vaak als je wil. Door diverse aanbieders te vergelijken zie je snel wie de beste deal heeft voor jou. Daarna is het een fluitje van een cent om de lening online aan te vragen. Pas als de papieren getekend zijn gaat de lening ook daadwerkelijk van start. Heel simpel dus.