Was jij ook zo iemand die mathematiek vroeger zo moeilijk vond? Hier bij leningaflossingstabel.be hebben we eens rondgevraagd. Zo uit het hoofd of op papier lukt normale algebra nog wel, maar als we het over gecompliceerde procentenverdelingen hebben bij het aflossen van een lening lopen ook bij ons de meesten vast. Gelukkig heeft de huidige gedigitaliseerde wereld ook daar een rekenmachientje voor gevonden. Zo kan iedereen die een lening wil afsluiten steeds voorbereidend werk doen om te zien wat de maandelijkse afbetaling gaat worden. Met behulp van een simulator (bijna ieder website die kredieten aanbiedt, heeft dit wel) kan je zelf een aflossingstabel opstellen. Gewoon online, vanuit je comfortabele woonst.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Een lening bestaat uit het leenbedrag (kapitaal) en het jaarlijks kostenpercentage of JKP (rente plus leenkosten die jaarlijks aangerekend worden). Met het gratis opstellen van een aflossingstabel van je lening weet je wat je iedere maand moet afbetalen. Eens je lening goedgekeurd is, ontvang je een overzicht van je aflossingstabel. Daarop staan de maanden waaraan je afbetaalt, alsook de percentageverdeling van je leenbedrag en het JKP. Je zult zien dat je aan het begin van je lening een hoger percentage aan JKP betaalt dan aan het einde van de rit. Voor je leenbedrag is dit juist omgekeerd. Kredietaanbieders doen dit om te zorgen dat zij hun leenkosten en rente zo snel mogelijk terugontvangen voordat het kapitaal is afbetaald.

Je krijgt alvast een goed idee van je maandelijkse afbetaling door een simulatie uit te voeren. Geef het leenbedrag en de looptijd in, en binnen een paar minuten weet jij wat je maandelijks moet afbetalen. Je kunt spelen met de hoogte van je leenbedrag en/of de lengte van je looptijd om de maandelijkse afbetaling aan te passen. Maar wat nog belangrijker is: let op het JKP van een aanbieder. Dit kan namelijk sterk verschillen tussen de aanbieders. Je doet er dus goed aan om zoveel mogelijk aanbieders met elkaar te vergelijken. Je zult zien dat een hoge lening met een lange looptijd beduidend goedkoper kan uitkomen bij de een dan bij een ander. Dit geldt vooral voor woning- of renovatiekredieten.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Voor leningen van minder dan 1000 euro en een looptijd van 6 of 12 maanden zijn de verschillen minimaal, maar gaat het om hogere kredieten met langere looptijden, dan kan je jezelf honderden, soms duizenden euro’s besparen door eerst je huiswerk te doen. Ga dus niet direct met de eerste de beste aanbieder in zee, maar doe diverse simulaties om te zien wat de beste deal is voor jou. Bedenk ook dat een kredietverschaffer in principe niet toestaat dat je leningen meer dan 40% van je inkomsten mogen bedragen. Dit kan je verhogen door ook het salaris van je partner mee te nemen in je aanvraag. Wij hebben vast een aantal kredietaanbieders geëtaleerd; start daar vast mee, maar kijk zeker ook zelf verder. Door te vergelijken krijg je een helder beeld van wat de markt aanbiedt, en kan je online de lening aanvragen die het beste bij jou past. Heel eenvoudig.