Je eigen woning kopen en/of renoveren is een grote stap in het leven. Een stap waarbij het gros een stevige lening moet afsluiten om dit te financieren. En er zijn vele factoren die een rol spelen in het proces. De meeste mensen denken direct aan een bank als het gaat om een woonkrediet. Maar tegenwoordig zijn er ook andere financiële instellingen waar je een woonkrediet kan afsluiten. En iedere kredietaanbieder heeft zijn eigen regels en tarieven. Bereken de aflossing van je hypothecaire lening door aanbieders te vergelijken. Je zal zien dat er (grote) verschillen kunnen zijn in je maandelijkse afbetalingen. Waar krijg je nu mee te maken als je een woonkrediet wil afsluiten?

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Ten eerste dien je een vast inkomen te hebben. Dit soort leningen loopt vaak aan tientallen jaren, en een aanbieder zal documenten willen zien om zoveel mogelijk zekerheid te hebben dat je aan de maandelijkse afbetalingen kan voldoen. Sommige banken (maar niet alle) willen dat je een zichtrekening opent bij die bank, en waar je loont wordt gestort. Een aantal financiële instellingen willen dat je een deel van de koop/renovatie zelf financiert. Als vuistregel geldt dat je niet meer dan 40% van je gezinsinkomen (dus inclusief een partnersalaris) mag afbetalen aan leningen. Ook kan je in principe nooit meer lenen dan de totale kostprijs van je woning.

Je zal een rentevoet moeten kiezen. Die kan vast of variabel zijn. Momenteel is er veel te zeggen voor een vaste rentevoet, want die stond nog nooit zo laag. De kans dat deze weer gaat stijgen is zeer aanwezig, maar met een vaste rentevoet kan aan jouw maandelijkse afbetalingen niet getornd worden. Vaak wordt aangeraden een levensverzekering, brandverzekering en wat al niet meer af te sluiten. Een tip: die zijn beduidend duurder bij de bank waar je je lening wil afsluit dan wanneer je dit bij een onafhankelijke verzekeraar doet. Dan is er de looptijd: betaal je aan 10, 20 of 30 jaar af?

Hoe langer je looptijd, hoe meer je aan kosten hebt betaald aan het einde van de rit. Maar je maandelijkse aflossingen zijn wel lager dan een lening aan een kortere duurtijd. Afhankelijk van jouw situatie dus. Voordat je met al je papieren naar je vertouwde bank stapt, zou je eerst een avond achter de laptop moeten doorbrengen. Wij hebben namelijk een gouden tip voor jou: iedere aanbieder hanteert een jaarlijks kostenpercentage, of JKP. Dit zijn de rente en leenkosten die betaald moeten worden. En er kunnen (veel) verschillen zijn in het JKP van de aanbieders. Het laagste JKP is meestal de goedkoopste lening. Bereken de aflossing van je hypothecaire lening diverse keren op diverse websites. Hoe meer hoe beter. Zo kan je vergelijken en zien wie de goedkoopste lening aanbiedt.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Op de website van een aanbieder kan je dit berekenen door een simulatie uit te voeren. Geef je leenbedrag en looptijd in en je weet zeer snel wat je maandelijkse aflossing wordt. Bereken de aflossing van je hypothecaire lening dus op zoveel mogelijk verschillende websites, en kies de beste deal. Slim zijn betekent extra (veel) geld in je zak. Klik alvast op de link en start direct je simulaties.