We doen bijna alles online: reserach, Facebook, krantje lezen, shoppen…vooral online winkelen is enorm toegenomen. Dat is ook logisch: met een klik van je muis heb je toegang tot honderden websites waar van alles wordt verkocht, en meestal tegen lagere prijzen dan in de winkels. Je keuzemogelijkheden zijn zomaar ineens verhonderdvoudigd. En daar wordt veel gebruik van gemaakt. Maar wist je dat ook het online aanvragen van leningen is geëxplodeerd? En wel om precies dezelfde reden: je hebt veel meer keus zonder dat je letterlijk alle banken moet aflopen om te horen wat je gaat betalen voor een lening. Je kunt zelfs de aflossing berekenen van je hypotheek…binnen een paar minuten!

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Als je koop- of renovatieplannen hebt, zal je op een zeker moment wel een gesprek moeten hebben met de aanbieder van de lening, zoals een bank. Je moet documenten kunnen overleggen om aan te tonen dat je een lange looptijd van afbetalingen kan financieren, zoals je werkcontract, de akte van verkoop, een prijsplan voor de renovatie en ga zo maar door. Maar je kan zelf al veel voorbereidend werk doen voordat je beslist bij wíe je woonkrediet wil afsluiten. En dat kan gewoon thuis, vanuit je luie zetel. ‘Lenen kost geld’, je kent die slogan wel. Als je een lening afsluit, moet je rente en leenkosten betalen. De Belgische overheid heeft verplicht gesteld dat dit jaarlijks kostenpercentage (JKP) helder en duidelijk op iedere financiële website moet zijn aangegeven.

Een laag JKP betekent meestal een goedkopere lening. En omdat het JKP het enige is waar kredietaanbieders elkaar op kunnen beconcurreren, zijn er vaak (grote) verschillen in JKP onder de aanbieders. Daar kan jij als klant van profiteren. Wij hebben wat research gedaan: het JKP van een woonkrediet kan variëren van 2,60% tot 9,99%…ja, je leest het goed. Woon- of renovatiekredieten lopen vaak over 10, 20 of 30 jaar. Dit zijn serieuze verschillen die je duizenden euro’s extra kunnen kosten. Reken maar uit! Of ga naar een website en voer een simulatie uit om de aflossing te berekenen van je hypotheek. Je maandelijkse afbetaling is afhankelijk van de looptijd; hoe langer je looptijd, hoe meer je aan kosten hebt betaald aan het einde van de rit. Dit betekent zeker niet dat je altijd voor een korte looptijd moet kiezen.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Je moet ook kunnen leven. Daarom is het vaak verstandig om uiteindelijk wat meer te hebben betaald voor je lening dan jezelf en je familie dingen te ontzeggen die je nodig hebt. Eens je gewend bent aan het feit dat er iedere maand een bedrag van je zichtrekening verdwijnt, pas je je aan en merk je dat op de langere duur nauwelijks. Bij een aflossing berekenen van je hypotheek dien je dus rekening te houden met wat je maandelijks comfortabel kwijt kan. Een kwestie van de uitgaven van de inkomsten aftrekken…met een ruime marge voor eventuele plotse kosten. Belangrijkste is dat je de goedkoopste lening vindt zonder dat je jezelf en gezin op water en brood zet. Gauw proberen met simuleren.