Er zijn twee type uitgaven waar mensen meestal een lening voor afsluiten: een wagen voor de deur en een eigen dak boven het hoofd. Dit is ook logisch: een auto kost al snel over de 10.000 euro en voor een eigen woonst heb je meestal niet zomaar 200.000 euro op je spaarrekening staan. Wellicht heb je op tv wel gezien dat er meer woonkredieten worden afgesloten. Nu de economie alweer een tijd goed draait, zijn ook de banken weer bereid om de Belg meer geld te lenen. Voordat je een hypothecaire lening afsluit, dien je op een aantal factoren te letten. Eens je die hebt meegenomen in je beslissing, is het belangrijk om een berekening van de aflossing je hypotheek te doen.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Om een woning te kopen moet je een inkomen hebben waarmee je de maandelijkse aflossing kan betalen. Omdat dit soort leningen aan jarenlange duurtijden lopen, is het belangrijk te zorgen dat je normaal kan doorleven en af en toe ook wat leuke dingen kan doen. Maak eerst een lijst van je maandelijkse/jaarlijkse uitgaven, zoals gas, water & licht, verzekeringen, autokosten, andere leningen die uitstaan, sportschool, kinderen, soms uit eten en ga zo maar door. Ook af en toe een vakantie hoort erbij. Tel dit bijeen en verhoog het bedrag voldoende om een marge te hebben voor plots opduikende kosten. Trek dit bedrag af van je maandelijkse/jaarlijkse inkomsten(ook die van je werkende partner) en voilà…het bedrag dat je overhoudt, kan je gebruiken als aflossing van je woonkrediet.

Op de websites van kredietverschaffers kan je een berekening van de aflossing van je hypotheek doen door gebruik te maken van een simulator. Voer je leenbedrag in en kies een duurtijd. Hoe langer de duurtijd, hoe meer je uiteindelijk hebt betaald aan het einde van de rit, maar je maandelijkse aflossing zal wel lager zijn. Speel dus met diverse looptijden totdat je het juiste afbetaalbedrag krijgt. In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat je voor een vaste rentevoet hebt gekozen – zo kom je ook nooit voor verrassingen te staan mocht de rente gaan stijgen (iets wat zeer waarschijnlijk is, want de rentevoet staat historisch laag). Deze simulaties kan je met diverse geldaanbieders herhalen, zo vaak je wilt.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Er is veel competitie onder de geldaanbieders om leningen aan te trekken. Banken beconcurreren elkaar op het jaarlijks kostenpercentage of JKP. Dit is de rente (inclusief leenkosten) die je jaarlijks betaalt om geld te lenen. Het is dus zaak om naar de laagste JKP’s te kijken en die aanbieders met elkaar te vergelijken. Door de berekening van de aflossing van je hypotheek bij diverse aanbieders te doen, krijg je een helder overzicht van de goedkoopste lening. Lees uiteraard goed de voorwaarden door, maar op verplichting van de Belgische overheid mogen er geen addertjes meer onder het gras zitten waardoor de cliënt voor verrassingen komt te staan. Profiteer dus van de concurrentiestrijd en doe eerst onderzoek bij verschillende aanbieders voordat je een lening afsluit. Eens je de goedkoopste hebt gevonden, kan je de lening online aanvragen.