Ken je dat fenomeen dat als er één elektrisch apparaat kapot gaat, er meerdere volgen? Heb je net je afwasmachine laten repareren, dan geeft de wasmachine het op. En er is deze maand geen budget om zomaar 1000 euro uit te geven voor een nieuwe. Je ziet het ook niet zitten om twee keer per week bij vrienden de was te doen, dus een lening is op zijn plaats. Dit soort leningen zijn heel snel geregeld als je een inkomen of onderpand hebt – meestal staat het geld binnen twee dagen op je zichtrekening. Het ligt anders is het als je auto in panne valt of je je woonst moet renoveren; een baan is dan zeker noodzakelijk, en je zal dit moeten kunnen aantonen met documentatie.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Of het nu om een grote lening of een kleine gaat, er zijn een aantal factoren die je in het oog moet houden. Het belangrijkste is dat de lening moet worden terugbetaald. Om dit uit te vinden moet je je maandelijkse aflossing berekenen. Start eerst een calculatie van wat je iedere maand kan missen totdat de lening is afbetaald. Maak een overzicht van (alle!) uitgaven en trek die af van je inkomsten. Het bedrag dat overblijft, zou je kunnen gebruiken als aflossing voor je lening. Zorg ook dat je wat marge houdt in verband met eventuele kosten waar je niet op had gerekend. Het tweede belangrijke punt is de duur- of looptijd. Dit is de periode waaraan je afbetaalt. Voor die wasmachine heb je wellicht niet meer dan 6 of 12 maanden nodig, maar als je een woning koopt kan de looptijd vele tientallen jaren bedragen.

In principe geldt dat een langere duurtijd een lagere maandelijkse afbetaling betekent. Je hebt aan het einde van de rit dan wel wat meer afbetaald, maar ook meer financiële lucht gekregen. Een ander voordeel van een woon- of renovatiekrediet met een langere looptijd is dat je kan langer kan profiteren van de fiscale voordelen. De derde en wellicht belangrijkste factor is de rente van je lening. Die staat weergegeven als JKP (Jaarlijks Kostenpercentage dat je voor de lening betaalt) op de websites van kredietverschaffers. Meestal geldt dat het laagste JKP ook de goedkoopste lening is. Lees zorgvuldig de kleine lettertjes om te zien of het niet om een instapactie gaat die maar 3 maanden geldig is voordat het JKP omhoog gaat. Maar dit staat daar dan ook duidelijk vermeld op de website, samen met een leningsimulator waar je gratis je maandelijkse aflossing kan berekenen.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Omdat er (soms grote) verschillen in JKP zijn onder de aanbieders, doe je best diverse simulaties, bij diverse aanbieders. Zo kan je de maandelijkse aflossingen naast elkaar leggen en zien wie het voordeligste krediet aanbiedt. Je ziet, om je maandelijkse aflossing te berekenen moet je enkel achter je laptop en een avondje leningen simuleren. Je kan je looptijd of leenbedrag aanpassen om het juiste maandelijkse bedrag te vinden; een fluitje van een cent en extra geld in je zak. Wel zo prettig.