Grote leningen, middelgrote leningen, kleine leningen…de belangrijkste factor is de aflossing ervan. Want als dit twijfelachtig is en je bent niet in staat om drie opeenvolgende maanden af te betalen, kom je op de ‘zwarte lijst’ terecht. Dat wil je niet, want het wordt moeilijk om daarna nogmaals een lening aan te vragen als dit nodig is. Leen dus nooit teveel en zorg dat je je strikt aan de maandelijkse afbetalingen houdt. Voordat je overgaat tot het berekenen van je aflossing, dien je eerst je uitgaven van je inkomsten af te trekken; zo zie je hoeveel er overblijft om aan de maandelijkse afbetaling te voldoen. Je kan je afbetalingen verlagen door een langere looptijd te kiezen. Op die manier wordt het leenbedrag over meer maanden verspreid en zal je maandelijkse aflossing lager liggen. Daarnaast zorgt een langere looptijd voor woon- of renovatiekredieten voor langer genieten van belastingvoordelen. Fijn toch?

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Als je van plan bent om een woonkrediet aan te vragen, kies je best voor een vaste rentevoet. Dit betekent dat aan al die jaren dat je afbetaalt, de rentevoet gelijk blijft. Omdat die momenteel op zijn laagste niveau ooit staat, is het nu een goed moment om te lenen tegen een vaste rentevoet. De minimale Europese rentevoet vastgesteld door de Europese Centrale Bank (ECB). Onze Nationale Bank België is verplicht deze rentevoet te volgen. Een aantal jaren geleden heeft de ECB besloten de rentevoet kunstmatig te verlagen om de economie weer op poten te krijgen na de economische crisis. De mensen kunnen dan meer kopen en investeren, en dat is goed voor de economie. Op een goed moment (binnen niet al te lange tijd) zal de rentevoet echter weer gaan stijgen, dus nú voor een vaste rentevoet kiezen is slim.

Hoewel er dus een minimale rentevoet is vastgesteld, zijn banken en andere kredietaanbieders vrij om die te verhogen. Deze intrest plus kosten staat bekend onder Jaarlijks Kostenpercentage (JKP). Als je een lening aanvraagt, komt er dus een jaarlijks percentage bovenop het terug te betalen leenbedrag. De aanbieders moeten tenslotte ook leven, en zij nemen een risico. Hoe hoger de lening, hoe meer documenten ze willen zien om zich in te dekken tegen wanbetalingen. Omdat het JKP de enige factor is die kan verschillen onder aanbieders, wordt hier sterk op geconcurreerd. En daar kan jij als cliënt van profiteren. Iedere kredietaanbieder heeft wel een website met een simulator. Daarmee kan jij uitrekenen hoeveel je maandelijks moet terugbetalen. Bij het berekenen van je aflossing moet je het dan niet ook niet bij maar één simulatie laten.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Door zoveel mogelijk simulaties uit te voeren bij diverse aanbieders krijg je een beeld van de verschillende maandelijkse afbetalingen. Je kan zo vaak je wil simuleren, en bijvoorbeeld je looptijd of leenbedrag aanpassen om de juiste maandelijkse aflossing te vinden. Meestal geldt dat een lager JKP ook een goedkopere lening betekent. Je betaalt immers minder kosten. Gebruik je kop bij het berekenen van je lening en trek wat tijd uit om de goedkoopste aanbieder te vinden. Je zal zien hoeveel geld je kan uitsparen met wat onderzoek. Gauw proberen.