Een lening kan al in soorten en maten komen. Nieuwe laptop, wasmachine of smart-tv zijn relatief kleine bedragen. Een auto kost gelijk veel meer geld, dus de lening is ook hoger. De grootste leningen worden afgesloten voor het kopen of renoveren van een woning. Er gaan vaak tientallen jaren overheen met afbetalen, maar je kan er wel snel van genieten eens de lening is goedgekeurd. Als een beslissing genomen is om een lening af te sluiten, moet er uiteraard maandelijks terugbetaald worden. Maar bij het overwegen van een lening dien je op een aantal factoren te letten.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

De eerste is het bedrag dat je wilt lenen. Vooral als het om woonkredieten gaat. Bedenk dat je tientallen jaren moet afbetalen, en in die tijd moet je gewoon kunnen doorleven. Als je een gezin hebt, dan weet je wel hoe er plotselinge kosten kunnen opduiken. En als familie moet je af en toe ook leuke dingen kunnen doen. Als je de komende 10, 20 of 30 jaar de buikriem zo strak moet aanhalen dat daar geen plaats voor is, dan is je lening te hoog. Je mag in ieder geval nooit meer dan 40% van je inkomen aan leningen uitgeven, dus er is wel een vangnet dat je niet overboord gaat. Maar toch.

Bij de berekening van je maandelijkse aflossing moet je een keuze maken tussen een vaste of variabele rentevoet. Een variabele rentevoet is normaalgesproken gekoppeld aan de economie. Maar na de economische crisis besloot de Europese Centrale Bank de rentevoet kunstmatig laag te houden om de economie te stimuleren. Die tijd zal binnenkort ten einde zijn, want de economie draait alweer een tijd goed. Momenteel staat de rentevoet nog altijd op zijn laagste niveau ooit, dus het is slim om een voor een vaste rentevoet te kiezen aan de gehele looptijd van je lening.

Een volgende factor is de loopt- of duurtijd; de periode waaraan je je lening afbetaalt. Bij de berekening van de aflossing van een lening kiezen mensen regelmatig een te korte looptijd. Dit betekent dat de maandelijkse aflossing hoger is dan aan een langere looptijd. Vooral bij woon- en renovatiekredieten is dit onverstandig. Om jarenlang het water aan de lippen te hebben staan is stressvol. Met een langere looptijd heb je aan het einde van de rit meer aan kosten betaald, maar je kan wel prettiger doorleven en langer van fiscale voordelen genieten.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Ten slotte het Jaarlijks Kostenpercentage of JKP. Het is deze factor die je het meeste geld kan besparen. Lenen kost geld; een lening is daarom altijd onderhevig aan rente en kosten – het JKP. Er is woedt een concurrentiestrijd onder aanbieders en daar kan jij van profiteren. Je kan de berekening van je aflossing doen met een leningsimulator op de websites van deze aanbieders. De truuk is om de aanbieders te vergelijken, want er zijn verschillen in het JKP. Meestal geldt hoe lager het JKP hoe goedkoper de lening. Ga dus aan de slag en simuleer bij zoveel mogelijk aanbieders om de goedkoopste lening te vinden. Succes!