Eindelijk is het is zover! Je studie is afgerond en je hebt alweer een aantal jaren een baan. Nu ben je klaar voor een je eigen woning. Of jij en je lief durven het aan om samen een huis te kopen. Of wellicht wil je dat mooie oude pand dat je voor een krats kocht, herstellen. De immi-markt draait goed en de rentevoet staat historisch laag, dus geen reden om te wachten. Ga daarom op zoek naar de goedkoopste woon- of hypotheeklening!

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Soms moet je grote beslissingen nemen in het leven. Een woonkrediet is daar één van. Het merendeel van ons kan niet zomaar de beurs opentrekken en een cashbedrag op tafel leggen. Maar hoeft geen reden te zijn om niet voor een permanent dak boven je hoofd te kiezen. De rentevoet staat op het laagste niveau ooit, dus dit is een goed moment om een hypotheek te overwegen. Ga evenwel eerst zelf aan de slag met het berekenen van de aflossing van je hypotheek, gewoon online.

Voor een woonkrediet stap je naar een bank of andere kredietverschaffer. Maar tegenwoordig kan je online al berekenen wat de maandelijkse aflossing van je hypotheek wordt. Dit kan je uitrekenen met een simulator tool die kredietaanbieders op hun website hebben staan. Je mag er gratis gebruik van maken, zo vaak je wilt. Door diverse aanbieders te vergelijken kan je zien wie het goedkoopste krediet aanbiedt. Vooral bij een woonkrediet kan de afbetaling van je lening honderden, soms duizenden euro’s in rente en leenkosten (JKP) verschillen aan het einde van de rit. Zorg daarom dat je huiswerk doet en vergelijk zoveel mogelijk aanbieders voordat je een beslissing maakt.

In België moeten de kredietverstrekkers verplicht alle kosten duidelijk aangeven op de website, dus zo kom je ook niet voor financiële verassingen te staan. Een nieuwe woonplek is een grote financiële uitgave, maar je moet ondertussen ook doorleven. Daar hoort af en toe een etentje bij, een vakantie, je sportclub, pintje en ga zo maar door. Je moet daar geen slaap over verliezen, want je kan dit financieren met een woonkrediet. In principe mag je 40% van je inkomen aan leningen besteden. Werkt je partner ook, dan kan je deze inkomsten ook meetellen.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Bij het berekenen van de aflossing van je hypotheek is looptijd van de lening belangrijk. Een langere looptijd betekent een lagere maandelijkse aflossing. Aan het einde van de rit heb je dan wel wat meer afbetaald aan kosten, maar je kan ondertussen ook meer leuke dingen blijven doen. En omdat de looptijden voor woonkredieten, 10, 20 of 30 jaar bedragen, voel je dit na een poosje nauwelijks meer in je portemonnee. Maak wel eerst een duidelijk overzicht van je uitgaven en trek die af van je inkomsten; wat overblijft, kan je aan als maandelijkse afbetaling gebruiken. Vind de aanbieder met het laagste JKP en via de simulator kan je zien wat je maandelijkse afbetaling wordt. Makkelijk zat!