Je vindt dat het tijd wordt om te investeren in een eigen woning. Over de jaren heb je een spaarpotje weten te creëren, en een deel daarvan wil je gebruiken om je eigen woning aan te kopen. Slimme zet! Nu betaal je iedere maand, maar dat geld steek je liever in maandelijkse aflossingen van je huis. Op die manier wordt je woning steeds meer van jou, want nu is het nog bezit van de bank. Om de woning te kopen zal je een woonkrediet of hypotheek moeten afsluiten bij een kredietaanbieder, meestal een bank. Die gaat kijken of jij het maandelijkse aflossingsschema van je lening kan handhaven met het salaris dat je verdient. Het is dus belangrijk dat je een vaste baan hebt.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Maar wist je dat je zelf al veel voorbereidend werk kan doen voordat je een lening afsluit? Onder al die kredietverschaffers zijn er namelijk verschillen in afbetaling. Een aanbieder berekent jou rente en leenkosten, voor ieder jaar dat je lening nog niet is afbetaald. Dit wordt het Jaarlijks Kostenpercentage of JKP genoemd. Het JKP omvat het gehele kostenpercentage dat nog bovenop de afbetaling van je lening komt. We geven je een simpel voorbeeld: je leent 1000 euro aan een JKP van 2% (dat is 20 euro) met een duurtijd van 12 maanden. Dit betekent dat je aan het einde van je lening (dus na 1 jaar) 1020 euro afbetaald zal hebben. Leen je aan een langere looptijd, dan betaal je het daarop volgende jaar hetzelfde percentage over het leenbedrag dat nog uitstaat – en wat lager is dan aan het begin, omdat je al 12 maanden hebt afbetaald.

In bovenstaand geval is het JKP 2%, maar een andere aanbieder heeft hetzelfde leenbedrag wellicht aan 2,5% in de etalage staan. Dit betekent dat je 5 euro meer terugbetaalt bij deze aanbieder. Nu is het verschil aan een korte looptijd niet veel, maar dat is wel anders als we over 5, 10, 20 of 30 jaar praten. Je kan online je aflossingsschema van je lening berekenen met een simulator tool. Iedere kredietaanbieder heeft er wel één op zijn website staan. Door het leenbedrag en de looptijd in te voeren, berekent de simulator je maandelijkse aflossing. Er wordt uitgegaan van een lening met een vaste rentevoet – een goede beslissing aangezien de rentevoet nog nooit zo laag was. Als het om een woonkrediet gaat, zal de bank je niet toestaan meer dan 40% (het inkomen van je partner mag ook meetellen) van je inkomen te gebruiken voor de maandelijkse afbetaling van je lening.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Door het aflossingsschema van je lening – welke lening dan ook – bij diverse aanbieders te berekenen, krijg je een goed overzicht van wat de markt aanbiedt. Meestal geldt dat een lager JKP ook een goedkopere lening betekent. Wel is het zaak de voorwaarden goed door te lezen. Heb je vragen, neem dan contact op met de kredietverschaffer. Ze zijn zelfs bereid om bij jou thuis te komen en alles haarfijn uit de doeken te doen. Ga dus niet aan één nacht ijs en doe eerst voorbereidend werk door te vergelijken.