Een hypotheek is een garantie voor de kredietverschaffer dat hij zijn lening terugontvangt…met rente. Het gaat vaak over veel geld, dus het is logisch dat hij zijn investering meestal beschermt met jouw investering; de woonst die je wilt kopen of renoveren. Ook voor een grote renovatie van je woning kan je een hypotheek afsluiten. Je geeft je woning eigenlijk in onderpand als belofte dat je aan de verplichting van je maandelijkse afbetalingen zal voldoen. Je kan zeer eenvoudig online de maandelijkse aflossing van je hypotheek berekenen…zonder ook maar een bank binnen te stappen.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Voor een dergelijke grote lening moet je uiteraard wel een vaste baan hebben. En iedere kredietaanbieder die met jou in zee wil gaat, wil daar ook bewijs van hebben, wat logisch is. Maar je kan zelf al goed beslagen ten ijs komen door te zorgen dat je weet waar je op moet letten. Want een lening bij de één is zeker niet altijd hetzelfde als bij een ander. Met zoveel aanbieders die de digitale wereld binnenstromen, kan jij alvast de maandelijkse aflossing van je hypotheek berekenen door een simulatie van je lening uit te voeren. Een simulator is een soort rekenmachine die iedere kredietaanbieder wel op zijn website heeft staan. En jij mag daar zo vaak je wilt gebruik van maken.

Waarom is dit belangrijk? Omdat banken en andere kredietverschaffers onderling vaak verschillen als het om het rentetarief gaat. Dit wordt ook wel het jaarlijks kostenpercentage genoemd, of JKP. Aangezien het JKP de enige factor is waarop banken elkaar kunnen beconcurreren, zal je merken dat er verschillen zijn onder de aanbieders. Je leenbedrag moet uiteraard altijd terugbetaald worden, maar wat daar bovenop betaalt aan kosten ligt aan de aanbieder. Het goedkoopste tarief dat we vonden was 2,65% en de duurste was bijna 10%. Dat is nogal een verschil. Over een looptijd van een tientallen jaren kan dit veel geld schelen.

Door de maandelijkse aflossing van je hypotheek te berekenen op diverse websites bij diverse aanbieders, ontstaat er een beeld van de verschillen in betaling. Meestal geldt dat een lager JKP een goedkopere lening betekent. Controleer wel of het niet om een tijdelijke instapactie gaat, maar dat hoort duidelijk aangegeven te zijn; de Belgische overheid heeft dit verplicht gesteld, alsook het feit dat goede kredietverschaffers een licentie hebben ontvangen van de overheid. Voordat je je lening afsluit is het dus slim om eerst een avondje achter je laptop door te brengen om de aanbieders te vergelijken en controleren.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Om je vast op weg te helpen hebben we alvast een aantal goedkope leningen op rij gezet voor jou. Door op een naam van de aanbieder te klikken, kan je op zijn website een simulatie uitvoeren van je lening. Je zal uiteraard papieren moeten kunnen voorleggen (loonstrookjes, verkoopakte, renovatieplannen en ga zo maar door), maar je weet dan elk geval of je de maandelijkse afbetalingen aankan om de lening aan te vragen. En pas als er getekend is gaat de lening ook daadwerkelijk van start, dus zelfs online je lening aanvragen verplicht je tot niets.