Soms duiken in het leven ineens kosten op waar je niet op gerekend had. Je bent bijvoorbeeld net terug uit Spanje, gooit je vuile kleding van 2 weken in de wasmachine, drukt op ‘start’, maar er gebeurt niets. Dat is flink balen, hoewel je wist dat het op een goede dag zou gebeuren – wasmachines hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 6 jaar, en deze ging al een stuk langer mee. Morgen moet je weer aan het werk en nu heb je bijna niets om aan te trekken. Nog vervelender is dat je spaarboekje wel heel erg mager is na die geweldige vakantie. Te mager om zomaar een nieuwe wasmachine te kopen. Gelukkig kan je bij dit soort voorvallen heel snel een lening afsluiten, waarbij het geld meestal binnen twee dagen op je rekening staat.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Dit is een voorbeeld van een relatief klein leenbedrag, maar er wordt ook aan veel grotere bedragen geleend. Twee andere veelvoorkomende leningen zijn de autolening en het woonkrediet. Het zal iets langer duren voordat je dit geld ontvangt, maar als je een baan hebt en je documenten in orde zijn, kan het vaak binnen een paar weken geregeld zijn. Lenen kost altijd geld, dus er moet wel terugbetaald worden…aan rente (inclusief kosten). Dit wordt ook wel het JKP (jaarlijks kostenpercentage) genoemd. Je betaalt dus per jaar een percentage aan intrest en leenkosten op het leenbedrag dat nog uitstaat. Wist je dat je de rente van je aflossing heel eenvoudig zelf kan berekenen?

Iedere bank of andere kredietaanbieder heeft wel een leningsimulator op de website staan. Door het leenbedrag en de looptijd (de periode waarover je wil afbetalen) in te voeren, weet je binnen een paar minuten wat je maandelijkse aflossing wordt. En hier is onze tip: door dit met diverse banken te doen, zal je zien dat er verschillen zijn in het maandelijkse afbetaalbedrag. Dit heeft met het JKP te maken. De ene aanbieder kan een hoger/lager JKP aanrekenen dan de andere. Hoe lager het JKP hoe goedkoper de lening meestal is. Dus voordat je bij de eerste de beste aanbieder een lening afsluit, bereken dan eerst de rente van je aflossing van diverse aanbieders, gewoon online. Het is even wat werk, maar je kan jezelf veel geld besparen op de langere termijn.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Als een lening een korte looptijd heeft – bijvoorbeeld 6 of 12 maanden – dan zijn de verschillen in tarieven minimaal. Maar zeker voor woonkredieten kan dit oplopen tot honderden, zelfs duizenden euro’s. Een woonkrediet loopt immers over 10, 20 of zelfs 30 jaar. Wij hebben al een lijst samengesteld van kredietaanbieders. Je moet enkel op een naam klikken om op de website te komen en een simulatie uit te voeren. Ga zeker ook zelf op zoek naar andere aanbieders; hoe meer vergelijkingen je maakt van de rente van je aflossing, hoe beter je beeld is van wat er aangeboden wordt op de markt. Wacht dus niet langer en start gelijk met simuleren. Zo kan je meer geld in de pocket houden.