Het wordt tijd voor een nieuwe auto. Nu de kids ouder worden, heb je een grotere wagen nodig. Of wellicht moet je je oude auto vervangen voor een nieuwer model. Als een auto serieuze kosten gaat meebrengen is het vaak voordeliger om die om te ruilen voor een nieuwere wagen. Gelukkig moet je niet meer jarenlang sparen en is mogelijk om direct een auto aan te schaffen. Meestal doe je dat met een autolening. Zolang je een inkomen hebt, kan je direct genieten van je nieuwe aanwinst.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Maar autoleningen kunnen nogal verschillen. En niet alleen autoleningen… ook kredieten voor het aankopen of renoveren van een woning, of voor een wasmachine of laptop. Want iedere bank of andere kredietverschaffer houdt zijn eigen leentarieven aan; voor een lening moet je namelijk ook betalen. Maar met zoveel geldaanbieders op de markt is er een manier om de goedkoopste lening te vinden: aanbieders online vergelijken. Hier kan je alvast een lijst van de goedkoopste leningen vinden en zelf de aflossing en rente van je lening berekenen.

Je dient op een aantal zaken te letten als je een lening aangaat. Als eerste maak je een berekening van je inkomsten en uitgaven. Werkelijk alles wat je verplicht moet betalen en niet kan missen valt onder ‘uitgaven’, zoals water en elektriciteit, verzekeringen, voeding, huur, sport, vakantie, pintje, hobby’s en ga zo maar door. Trek dit totale bedrag af van je maandelijkse netto-inkomen, en wat je overhoudt kan als maandelijkse afbetaling dienen. Het moet dus in je totale leenbedrag passen. Op de website van een geldaanbieder kan je het leenbedrag en de looptijd invoeren in een simulator tool. Die berekent je maandelijkse aflossing en rente van je lening, en je kan snel zien of dit in jouw budget past.

Omdat een lening altijd geld kost, betaal je een jaarlijks percentage bovenop je lening. Maar vanzelfsprekend betaal je graag zo weinig mogelijk. Het is dus zaak om de goedkoopste lening te vinden; zo houd je meer geld over aan het einde van de maand. Je kan de aanbieders vergelijken door het jaarlijks kostenpercentage (JKP) te bekijken; dit is de jaarlijkse rente die je betaalt plus de leenkosten. Hoe lager het JKP, hoe goedkoper de lening meestal is. Als het over leningen met langere looptijden gaat, kan zelfs een klein verschil aan het einde van de rit honderden, soms duizenden euro’s schelen.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

De rente en aflossing van je lening berekenen doe je met behulp van een leningsimulator. Bijna iedere geldaanbieder heeft deze tool op zijn website staan, en jij mag daar zo vaak je wilt gratis gebruik van maken. Voer zoveel mogelijk simulaties uit als je kan, hoe meer hoe beter. Zo krijg je een goed beeld van de verschillen in de maandelijkse aflossingen. Lees altijd goed de voorwaarden door, maar eens je de goedkoopste aanbieder hebt gevonden, kan je de lening direct online aanvragen. Je bent dan nog altijd tot niets verplicht, maar in elk geval zet je proces in werking.