Om een huis te kopen, renoveren of verbouwen ga je meestal een hypothecaire lening aan. Dit is omdat het on grote geldbedragen gaat die aan 10, 20 of 30 jaar afbetaald worden. Voor een bank of andere kredietgever is het een risico een dergelijk bedrag uit te lenen. Daarom wordt gevraagd om een onderpand ( meestal is dit het pand waar het om gaat). Om een woonkrediet te ontvangen wordt dus een hypotheek afgesloten als waarborg voor de kredietgever. Als het onderpand onroerend goed is (woning, stuk land appartement, verbouwingswerken) dan spreken we over een hypothecair krediet.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Je dient uiteraard de lening af te betalen…aan een interestvoet. Dit is het jaarlijks kostenpercentage (JKP) dat berekend wordt voor de lening. In geval van een hypothecair krediet kan de rentevoet vast of variabel zijn. Bij een vaste rentevoet is de afbetaling iedere maand gelijk; er vinden immers geen veranderingen plaats in de rentevoet, onafhankelijk van wat de economie doet. Bij een variabele rentevoet kan de maandelijkse afbetaling iedere 1, 3 of 5 jaar worden aangepast, afhankelijk van wat de economie doet. Een variabele rentevoet is wel onderhevig aan een ‘cap’ en een ‘floor’; hij kan bijvoorbeeld nooit meer dan 3% stijgen of 2% dalen t.o.v. de oorspronkelijke rentevoet. De percentages zijn afhankelijk van de kredietgever.

Eigenlijk is dit een goed moment om voor een vaste rentevoet te kiezen, want die staat historisch laag. De kans dat deze op een goed moment gaat stijgen is realistisch. Als je een hypothecair krediet wilt afsluiten is het belangrijk om een simulatie te doen om de aflossing van je hypothecaire lening uit te vinden. Je kan dit zelf online doen via je laptop. Er wordt uitgegaan van een vaste rentevoet, aangegeven als het JKP door de aanbieders. Iedere aanbieder heeft tegenwoordig wel een simulator tool op zijn website staan. Door het leenbedrag en de duurtijd in te geven wordt vliegensvlug berekend wat je maandelijkse aflossing zal zijn, inclusief de rente en leenkosten.

Door diverse malen een simulatie uit te voeren om de aflossing van je hypothecaire lening te berekenen krijg je een goed overzicht van wat diverse kredietgevers aanbieden. Hoe meer simulaties hoe beter het beeld. En hoe lager het JKP hoe goedkoper de lening meestal is. Let op, controleer dat het niet om een instapactie gaat; dan zou het JKP na bijvoorbeeld drie maanden weer kunnen stijgen. Maar dit staat dan ook duidelijk aangegeven op de website. Iedere betrouwbare kredietgever heeft ook een vergunning ontvangen van de Belgische overheid. Ook dit kan je
natrekken.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Hoe dan ook, belangrijk is om zo vaak mogelijk gratis een simulatie uit te doen en de aflossing van je hypothecaire lening te weten te komen bij diverse aanbieders. Op die manier kan jij die aanbieder eruit halen die het beste bij jouw budget past, want er zijn nogal wat verschillen in maandelijkse afbetaling. Wees dus wijs en ga niet direct met de eerste de beste aanbieder in zee. Doe je huiswerk en bespaar je zelf veel geld.