Wellicht wil je een huis, appartement of stuk grond kopen, of je woning renoveren of zelfs compleet verbouwen. In de meeste gevallen is je spaarboekje niet dik genoeg om dit te financieren. Wel kan je een hypothecair krediet aanvragen. Dit is een lening die gewaarborgd wordt met een hypotheek op je eigendommen – meestal het onroerend goed waarvoor je de lening nodig hebt. Een dergelijke lening terugbetalen vergt meestal 10 tot 30 jaar. En daar bovenop moet je intresten betalen. Het is dus belangrijk zoveel mogelijk informatie te vergaren over je maandelijkse afbetalingen en bijkomende kosten vóórdat je een hypothecair krediet afsluit.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Je kan zelf beslissen aan welke looptijd je de lening afsluit en of je voor een vaste of variabele rentevoet kiest. Momenteel is het slim om voor een vaste rentevoet te kiezen, want de die staat historisch laag. De kans dat deze in de toekomst gaat stijgen is dan ook zeer groot. Meestal sluit je een woonkrediet af bij je huidige bank. Maar er zijn ook andere financiële instellingen die dit doen. Als je naar de website van de Belgische FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) gaat en ‘erkende hypotheekondernemingen’ aanklikt, kan je een lijst met aanbieders vinden die een vergunning hebben ontvangen. Je kan ook doorklikken naar onze lijst met aanbieders voor het berekenen van de aflossing van een hypothecaire lening.

Iedere kredietgever heeft wel een leningsimulator op de website staan. Dit is een rekenmachientje dat je maandelijkse aflossing berekent. Je moet steeds je leenbedrag en looptijd invoeren, en na enkele minuten weet je je maandelijkse afbetaalbedrag. Je kan je leenbedrag of je looptijd zo vaak je wilt aanpassen…totdat je op een maandelijks bedrag uitkomt dat je kan aflossen zonder in de problemen te komen. Voor het berekenen van de aflossing van een hypothecaire lening doe je dus diverse simulaties om een duidelijk beeld te krijgen van wat de leenmarkt aanbiedt. Je zal zien dat je afbetaling iedere keer weer anders is bij diverse aanbieders. Dit heeft te maken met het JKP.

Het JKP (jaarlijks kostenpercentage) is de intrest (inclusief leenkosten) die je jaarlijks nog bovenop je lening moet betalen. De Belgische overheid stelt verplicht dat de leenkosten duidelijk aangegeven moeten worden als JKP, zodat de cliënt weet waar hij aan toe is. Meestal betekent een lager JKP ook een goedkopere lening. En met behulp van de leningsimulator kan je onmiddellijk berekenen wat de maandelijkse aflossing van je hypothecaire lening wordt. Controleer dit dus niet alleen bij je eigen bank, maar trek een avond uit om online zoveel mogelijk aanbieders te vergelijken.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Je kunt alvast starten met simuleren via deze website, maar niets weerhoud je ervan om ook zelf wat onderzoek te doen. Reken uit wat je per maand kan afbetalen (door je uitgaven van je inkomsten af te trekken), surf naar de website van een aanbieder en gebruik de simulator. Komt je maandelijkse wat te hoog uit, pas dan het leenbedrag of de duurtijd aan. Zo vind je simpel en snel de goedkoopste lening.