De grootste lening die mensen in hun leven aangaan is het woonkrediet. Gemiddeld worden woningkredieten voor het aankopen van een woning aan iets meer dan 150.000 euro afgesloten. Voor woonkredieten voor een renovatie ligt dit iets onder de 50.000 euro. Nu de rentevoet historisch laag staat, kiest 8 op de 10 mensen voor een vaste rentevoet. Om te ontdekken wat de maandelijkse aflossing van je hypothecaire lening is, dien je zoveel mogelijk aanbieders te vergelijken. En dat is sinds 2016 een stuk gemakkelijker geworden, dankzij verbeteringen in de Europese regelgeving voor woonkredieten.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

In het verleden (lees vóór 2014) bleek het zeer moeilijk om woonkredieten te vergelijken. Er zaten vaak addertjes onder het gras in de vorm van verstopte of niet-transparante kosten, en die kwamen pas te laat aan het licht. Sinds 2016 heeft de Belgische overheid de zogenaamde Hypothekenrichtlijn omgezet in nationaal (Belgisch) recht. Van belang is het gestandaardiseerde informatieblad (ESIS), waardoor het eenvoudiger is om woonkredieten te vergelijken. Het gaat om voorwaarden zoals het leenbedrag, de rentevoet, de looptijd, het maandbedrag, de bijkomende waarborgen (brandverzekering, levensverzekering) en ga zo maar door.

Voor hypothecaire kredietgevers is het nu ook verplicht het JKP duidelijk aan te geven bij hun woningkrediet. Het JKP is het jaarlijkse percentage aan totale kosten (rente, maar ook leenkosten als eventuele dossier- en administratiekosten) die aan een woningkrediet verbonden zijn. Ook werd een plafond ingevoerd op de dossierkosten die banken mogen aanrekenen. Voordat je een bank binnenstapt, kan je al een goed idee krijgen van de aflossing van je hypothecaire lening. Gewoon thuis, via je laptop. Nu er zoveel aanbieders op de markt zijn, is er een felle competitie ontstaat wie de goedkoopste lening kan aanbeiden. Jij als cliënt kan daarvan profiteren door de kredietgevers te vergelijken. Een van de belangrijkste factoren daarbij is het JKP.

Op de websites van de aanbieders kan je een leningsimulator vinden. De aflossing van je hypothecaire lening doe je met behulp van deze tool. Door het leenbedrag en de looptijd in te geven, wordt jou binnen een paar minuten verteld wat je maandelijkse afbetaling zal zijn. Als je op onze link klikt, kom je op een pagina met aanbieders. Bij iedere aanbieder staat ook het JKP aangegeven, het percentage aan rente dat je per jaar betaalt voor je lening. Normaalgesproken geldt dat hoe lager het JKP hoe goedkoper de lening is (zolang het niet om een instapactie gaat, dus check dit). Controleer via de website van de FSMA of de aanbieder een licentie heeft ontvangen en klik op een naam. Zo kom je op zijn website terecht.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Je kan zo vaak je wilt een simulatie uitvoeren, net zolang totdat je het juiste leenbedrag/looptijd/aflossing hebt gevonden. Op die manier krijg je een goed idee van de verschillen in aflossing en kan je de aanbieder kiezen die het beste in jouw budget past. Ga dus niet met de eerste de beste in zee, maar breng wat tijd door achter je laptop. Eens gevonden kan je de lening online aanvragen. Heel simpel.