Bijna iedereen heeft wel eens een lening afgesloten voor het één of ander. Soms gaat het over kleine leningen, zoals voor een nieuwe wasmachine, laptop of vaatwasser. Meestal zijn die aan een jaar ook weer afbetaald. Een autolening is vaak enkele duizenden euro’s; die afbetaling gaat meestal aan 3 tot 5 jaar. De grootste lening is die voor het aankopen of verbouwen van een woning. Het duurt meestal 10 tot 30 jaar voordat die afbetaald is. Uiteraard moet je betalen voor het aangaan van een lening, want het kost altijd geld. Het percentage dat je per jaar nog bovenop je leenbedrag betaalt, wordt het JKP (jaarlijks kostenpercentage) genoemd. En die kan verschillen onder de kredietverschaffers.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Bij een lening hoort een maandelijkse aflossingstabel. Bereken de aflossingstabel door de volgende drie parameters in het oog te houden: het leenbedrag (of kapitaal), de rentevoet (of JKP) en de looptijd (de periode waarover je wilt afbetalen). Meestal geldt dat hoe groter je lening, hoe langer de looptijd is. Je moet immers ook gewoon kunnen doorleven. Als je goed in de slappe was zit, dan kan je voor een kortere looptijd gaan. Als je voor een langere duurtijd kiest, wordt de aflossing over meer maanden gespreid en betaal je een lager maandelijks bedrag af. Aan het einde van de rit heb je wel meer afbetaald dan voor een krediet met een kortere looptijd, maar je krijgt meer financiële lucht. Naast deze beide factoren is er het JKP, het Jaarlijks Kostenpercentage. Hoe lager het JKP, hoe goedkoper de lening meestal is.

Met zoveel kredietaanbieders op de markt wordt er sterk geconcurreerd op het JKP. Soms lijken deze verschillen klein, maar als het om leningen met langere looptijden gaat, kan het aan het einde van de afbetalingen heel veel geld schelen. Bereken daarom je aflossingstabel bij zoveel mogelijk aanbieders en zie zelf hoeveel je uiteindelijke afbetalingen kunnen verschillen. Wij hebben ook niet stilgezeten en alvast een lijst met aanbieders samengesteld. Als je op een naam van een aanbieder klikt, kom je op zijn website. Daar vind je ook een leningsimulator waarmee je de maandelijkse afbetaalbedrag kan berekenen.

Bereken je aflossingstabel door het leenbedrag en de looptijd in te geven. Na een paar minuten weet je wat het bedrag is. Als dit niet in je budget past, kan je het leenbedrag en/of de looptijd aanpassen. Simuleer zo vaak als je wilt, totdat het het juiste aflossingsbedrag hebt gevonden. Doe dit met diverse aanbieders totdat je jouw favoriete kredietverschaffer hebt gevonden. Je kan direct je lening aanvragen, zonder dat je tot iets verplicht bent. Pas als de papieren getekend zijn is de lening een feit. De aanbieder stuurt jou dan ook een overzicht van de aflossingstabel waarop alle maanden en bijbehorende afbetalingen te zien zijn.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Tegenwoordig is het supersimpel om eerst zelf informatie te vergaren voordat je een grote beslissing neemt. Wees dus wijs en besteed wat tijd achter je laptop om de goedkoopste lening te vinden. Het is zo gepiept.