Om een lening te krijgen moet je jaarlijks kosten betalen bovenop de terugbetaling van je leenbedrag. Deze kosten staan bekend onder het JKP, of jaarlijks kostenpercentage. Het JKP bestaat naast de rente ook uit leenkosten (zoals administratieve en dossierkosten). Sinds 2016 is het in België verplicht om bijkomende rente en kosten als ‘JKP’ aan te geven. Zo weet je precies waar je staat als je een lening afsluit. Is je lening laag (bijvoorbeeld onder de 1000 euro), dan wordt een vaste rentevoet aangehouden. Is de lening hoog, zoals bij een hypothecair krediet, dan kan je opteren voor een vaste of variabele rentevoet. Wat is nu precies het verschil tussen deze rentevoeten, en waarvoor moet je kiezen?

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Een vaste rentevoet (of JKP) is het intrestpercentage dat je bent overeengekomen bij het afsluiten van de lening. Die verandert dus nooit gedurende de afbetaling van de lening. Bij een variabele rentevoet kunnen er veranderingen optreden in de je maandelijkse afbetalingen. De rente is dan afhankelijk van de schommelingen van de rentevoeten op de markt. Een variabele rentevoet kan op verschillende momenten worden aangepast, bijvoorbeeld jaarlijks, 3-jaarlijks of 5-jaarlijks. Bij een variabele rentevoet kan er dus een daling of stijging plaatsvindende, afhankelijk van het economische klimaat. Je maandelijkse afbetaling kan daardoor eveneens dalen of stijgen. Wettelijk is er een bovengrens ingesteld voor deze fluctuaties, ter bescherming van de lener.

Als de rentevoet hoog staat, kan het verstandig zijn om voor een variabele rentevoet te kiezen. De kans dat deze op een goed moment gaat dalen is immers realistisch. Momenteel is het echter zo dat de rentevoet nog nooit zo laag stond. Het is dus een goed moment om een lening aan een vaste rente af te sluiten. Om een aflossingstabel met vaste rentevoet zelf te berekenen moet je enkel thuis achter je laptop gaan zitten. Iedere aanbieder heeft wel een leningsimulator op de website staan waarmee jij je maandelijkse afbetaling kan berekenen. Nu is het mooie dat de kredietverschaffers elkaar beconcurreren met verschillen in het JKP. Dit betekent ook dat er verschillen in de maandelijkse afbetalingen ontstaan. De truuk is dus om zoveel mogelijk aanbieders te vergelijken.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Door simulaties uit te voeren bij diverse aanbieders ontdek je verschillen in een aflossingstabel met vaste rentevoet. Zelfs minimale percentageverschillen in het JKP kunnen je aan het einde van de rit veel geld besparen. Bij het simuleren van een lening moet je enkel het leenbedrag en de looptijd invoeren. De simulator berekent daarna vliegensvlug wat je iedere maand moet afbetalen. Je mag gratis gebruik maken van deze tool en je kunt variaties aanbrengen in de waarden om de maandelijkse aflossing aan te passen aan jouw budget. Als je op onze link klikt, vind je alvast een lijst met kredietverschaffers. Bestudeer de onderlinge JKP’s en ga aan het werk met simuleren. Je zult zien dat je bij bijna iedere aanbieder weer een ander maandelijkse aflossing krijgt. Zoek dus naar de goedkoopste aflossingstabel met vaste rentevoet om de lening te vinden die je nodig hebt. Aan zo weinig mogelijk kosten.