Wist je dat heel eenvoudig is om online de berekening van je maandelijkse aflossing van je lening te doen? Zelfs voordat je je bank binnenstapt! En tegenwoordig moeten we zelfs niet meer persé naar een bank om een klein, middelgroot of groot bedrag aan geld te lenen. Er zijn nu zoveel aanbieders op de markt dat je een ruime keuze hebt als het om leningen gaat. Dit is goed, want daardoor ontstaat er concurrentie; en jij kunt daarvan profiteren door de goedkoopste lening te vinden. Maar alvorens uit te leggen hoe dit in zijn werk gaat, moet je eerst beslissen wat je maandelijks kan afbetalen aan je lening.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Maak een overzicht van je maandelijkse uitgaven en tel die bij elkaar op. Naast je gebruikelijke vaste lasten (water, gas, elektra, enz.) horen daar ook dingen bij als je sportclubcontributie, autokosten, verzekeringen, pintjes en ga zo maar door; kortom, alles wat je niet bereid bent op te geven. Als je een familie hebt, dan moet je uiteraard ook rekening houden met de andere gezinsleden (zoals kinderen, partner, enz.). Zorg daarnaast dat je een extra marge inbouwt voor onvoorziene uitgaven. Het totaalbedrag trek je af van je maandelijkse netto-inkomen en wat overblijft, zou je als aflossing kunnen gebruiken.

Als het om een relatief kleine lening gaat, kun je wel een paar maanden de buikriem wat strakker aanhalen, maar bij een woonkrediet zit je aan een veel langere looptijd vast ( 10, 20, 30 jaar). In die periode gaat het leven gewoon door en dit moet wel leefbaar zijn. Voor woonkredieten laten kredietverstrekkers over het algemeen niet toe dat je meer dan ongeveer 40% van je loon gebruikt voor de afbetaling. Nu je je maandelijkse afbetaalbedrag weet, kan je een berekening van je maandelijkse aflossing gaan maken. Tegenwoordig kan je met een simulator tool die op de website van een aanbieder staat direct zien of de gewenste lening haalbaar is voor jou.

Door het leenbedrag en de looptijd in te geven wordt vliegensvlug berekend wat je maandelijks zou moeten afbetalen. Maar laat het niet bij één aanbieder. Vanwege de concurrentie zijn er verschillen in het jaarlijks kostenpercentage (JKP) dat aanbieders de lener berekenen. Je krijgt de lening niet voor niets, want lenen kost altijd geld. Doe diverse simulaties bij diverse aanbieders en je zult zien dat je maandelijkse aflossing steeds anders is. Je kunt vast op onze link klikken om dit gratis uit te proberen. Door op de naam van een aanbieder te klikken kom je op zijn website. Daar kun je zo vaak je wilt leningen simuleren.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Als je dit met diverse aanbieders herhaalt, krijg je een helder beeld van wie de goedkoopste lening aanbiedt. De berekening van je maandelijkse aflossing doe je dus best door dit te herhalen met zoveel mogelijk aanbieders. Ga zeker ook zelf op zoek naar nog goedkopere leningen, maar hier kan je in elk geval al aan het werk. Meestal geldt hoe lager het JKP, des te voordeliger het krediet is. Snel achter je laptop en simuleren!