Een eigen woning kopen is een grote stap in het leven. En daar hoort meestal ook een grote lening bij. Je dient uiteraard wel een inkomen te hebben om de maandelijkse aflossingen te kunnen betalen. Een hypotheekkrediet is één van de meest voorkomende leningen die wordt afgesloten in België. Het kan gaan over het kopen, bouwen of verbouwen van een woning, maar ook over een stuk grond, boot of vliegtuig. Een hypotheek is een waarborg voor de geldgever dat zijn lening terugbetaald wordt. De lener geeft die garantie door een bezit in onderpand te geven. In de meeste gevallen is dit het huis in kwestie. Maar iemand die bijvoorbeeld een boot wil kopen kan zijn huis als onderpand gebruiken en daarop een hypotheek nemen.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Voor de doorsnee Belg gaat het meestal over een woning of stuk grond. Bij de start van je lening ben je op papier dan wel eigenaar, maar blijf je in gebreke met de maandelijkse afbetalingen, dan heeft de kredietgever het recht jouw bezit in beslag te nemen en verkopen. Wel wordt eerst geprobeerd een financiële oplossing te vinden voor beide partijen. Je kunt vandaag de dag heel eenvoudig je hypotheek met aflossingstabel zelf berekenen. Omdat de rente nog nooit zo laag stond, is het verstandig om je woonkrediet aan een vaste rentevoet af te sluiten. Dan blijft de aflossing altijd gelijk, ook als de rente stijgt ( en verdere dalingen verwachtingen we niet). Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan.

Een hypotheek met aflossingstabel bereken doe je door een lening te simuleren op de website van een aanbieder. Je moet enkel het leenbedrag en de looptijd ingeven, en hup…binnen een paar minuten weet je wat je iedere maand moet afbetalen. Als het maandbedrag te hoog is, kan je het leenbedrag verlagen of de looptijd verlengen. Of allebei. Als je op het internet gaat zoeken naar woonkredieten wordt je direct overspoeld met namen. En iedereen wil jouw business hebben. Dat is een voordeel, want zo ontstaat er competitie. De aanbieders beconcurreren elkaar vooral op het jaarlijks kostenpercentage. Dit JKP moet je ieder jaar nog bovenop je maandelijkse aflossingen betalen.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Een laag JKP betekent meestal ook een lagere aflossing. Bij het berekenen van je hypotheek is dit JKP al meegenomen in je maandelijkse aflossingstabel, dus dat is handig. De Belgische instantie die kredietverschaffers een licentie geeft, is de FSMA – de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Op de website van de FSMA kan je nazoeken of de kredietaanbieder de vergunning heeft ontvangen. Omdat er veel geldgevers op de markt zijn, zijn er ook verschillen in de kosten die je moet betalen voor je lening. Het is daarom zaak om zoveel mogelijk aanbieders te vergelijken, meestal op het JKP. Iedere aanbieder heeft wel een simulator op zijn website waarmee je een lening kan simuleren. Bij de diverse berekeningen van je hypotheek krijg je dus bij ieder weer een andere aflossingstabel. Aan jou de taak om de goedkoopste lening eruit te halen en jezelf (veel) geld te besparen. Probeer het maar.