Bij een lening hoort een aflossingstabel. Dit is een overzicht waarop je kunt zien wat je al afbetaald hebt, hoeveel je nog moet betalen (kapitaalsaldo), de maanden waaraan je afbetaalt (de looptijd) en de rente (of JKP). Je leenbedrag wordt ook wel ‘ kapitaal’ genoemd. Dit moet terugbetaald worden aan een periode die je overeengekomen bent met de kredietverschaffer. De kredietgever ontvangt rente en leenkosten over de lening die jij hebt afgesloten met hem. Die staan samengevat onder één percentage: het jaarlijks kostenpercentage (JKP) of simpelweg ‘rente’.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Als je voor een vaste rente kiest, is de aflossing elke maand gelijk. Een variabele rentevoet wordt jaarlijks, 3-jaarlijks of 5-jaarlijks aangepast aan het economische klimaat. Dit betekent dat er een stijging of daling van de rentevoet kan plaatsvinden. Omdat de rentevoet op zijn laagste niveau ooit staat, is het momenteel verstandiger om voor een vaste rentevoet te kiezen. Zo wordt je niet benadeeld als de rentevoet weer gaat stijgen. Zou de rentevoet veel hoger staan, dan kan het slim zijn om voor variabel te kiezen. Op de aflossingstabel zie je ook de looptijd weergegeven. Dit is de periode die je nodig hebt om het geleende bedrag af te lossen. Hoe korter je looptijd, hoe sneller je de lening hebt afbetaald. Dit betekent ook een goedkopere lening; je betaalt immers aan minder maanden af.

Maar let op: als we over grote leningen praten, zoals een woon- of renovatiekrediet, hebben we het over hoge geldbedragen. De gemiddelde Belg kan dit niet aan een korte looptijd afbetalen. Vaak worden dergelijke leningen aan 10, 20 of 30 jaar afgesloten. Je hebt aan het einde van de rit dan wel meer afbetaald dan bij een lening aan een korte looptijd. Maar je moet ook normaal kunnen leven, af en toe op vakantie, sporten, dingen kopen voor de kids en ga zo maar door. Het is beter om wat meer financiële lucht te hebben dan in de problemen komen met je maandelijkse afbetalingen. Dit is uiteraard geheel afhankelijk van je eigen financiële situatie. Waar je wel wat aan kan doen is je beslissing bij wíe de lening gaat afsluiten.

Zoek een zo laag mogelijke rente voor je aflossing. Dit doe je door naar het JKP van diverse kredietaanbieders te kijken. Je zult zien dar er onderlinge verschillen zijn in het jaarlijks kostenpercentage. Dit heeft gevolgen voor je maandelijkse afbetalingen. Als je slechts een kleine lening aangaat, zijn de verschillen minimaal. Maar voor woonkredieten aan veel langere looptijden kan het honderden, soms duizenden euro’s schelen. Op de websites van de aanbieders kan je je lening simuleren. Door dit te herhalen met diverse kredietverschaffers ontstaat er een beeld van de verschillen in je maandelijkse aflossingen.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Steek dus wat tijd in het vinden van de laagste rente voor je aflossing. Wij hebben alvast een aantal aanbieders op rij gezet voor jou. Je moet enkel op de link klikken om gratis simulaties uit te voeren, zo vaak wilt. Op die manier houd je meer geld in eigen zak. Goed bekeken!